Ekstra Bladet

Klog på pigge Sophie har fået 700 døde pindsvin

FRYSEREN FYLDT: Højsaeson for liderlige og døde pindsvin

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D PRIVATFOTO ehren@eb.dk

Sophie Lund Rasmussens mand har fået nok. Nok af døde pindsvin, pindsvinel­ortog savl i fryseren.

Heldigvis har Danmarks førende og eneste pindsvinek­spert fået hjaelp af både mor og svigermor, som over et års tid har haft kummefryse­re fyldt med døde dyr, som nu undergår alskens undersøgel­ser.

– De døde skal bruges til at forstå de levende. Hvis vi forstår pindsvinen­es udfordring­er, kan vi bedre målrette indsatsen for at bevare dem i naturen. De skal undersøges Danmarks førende pindsvin-ekspert Sophie Lund Rasmussen prøver at blive klog på de piggede dyr og deres liv. for kraeft, gift i kroppen, bakterier og indavl. Vi tager 33 prøver fra hvert indsamlet trafikdrae­bt pindsvin, medmindre de er helt flade. Så er det kun et par stykker, siger den 31-årige forsker fra Biologisk Institut på Syddansk Universite­t til Ekstra Bladet.

Farlig parring

Sophie Lund Rasmussen studerer også levende pindsvin, hvilket ofte har afbrudt romantiske stunder med manden, når konen pludselig kaster sig ind i en busk, fordi hun har fået faerten af de små krae.

Også pindsvinen­es kaerlighed­sliv er blevet naerstuder­et – bl.a. ved at følge en gruppe pindsvin med radiosende­re.

Og det er langtfra ufarligt for pindsvin at tage på staevnemød­er – lige nu er det højsaeson for trafikdrae­bte pindsvin. Sophie Lund Rasmussen må låne fryserplad­s hos både mor og svigermor.

Isaer hanner må lade livet:

– Det er parringssa­eson, og hannerne bliver kørt over, når de søger ind i områder, de ikke kender så godt i jagten på damer.

– De er ikke så påpasselig­e,

som de ville vaere normalt, siger pindsvin-eksperten Sophie Lund Rasmussen, som vurderer, at det kan skyldes flere ting, bl.a.: At de er skruplider­lige. Når den brunstige han når frem til en hun, spilder de ikke tid med et blidt og kaerligt forspil.

– Det går vildt for sig. De hvaeser og skaendes, før de kopulerer, siger Sophie Lund Rasmussen, som tilføjer, at selve akten foregår ligesom, når hunde parrer sig.

Jagt med meget pinlig episode

Hendes evige jagt på pindsvin har også ført pinlige episoder med sig. Engang brød hun i 'bedste agent-stil' ind bag indhegning­en til en børnehave, fordi hun troede, en stønnende han, hun fulgte med radiosende­r, var i nød.

Her var ikke et, men to pindsvin i gang med det fraekke. Hannen kiggede på hende med et blik, der sagde: 'Hvad fanden laver du?', husker Sophie Lund Rasmussen.

Det er parringssa­eson, og hannerne bliver kørt over

 ?? FOTO: PIA BURMØLLE HANSEN ??
FOTO: PIA BURMØLLE HANSEN
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark