Ekstra Bladet

Otte ting du (måske) ikke vidste om pindsvin

1

-

De har ret lange ben. Det ser man ikke, når de tøffer rundt på graesset, men når de saetter i løb, går det staerkt.

Under parringssp­illet udstøder de nogle gruopvaekk­ende skrig, der kan lyde som en baby eller en kat i nød. Det lyder drabeligt. I udlandet og i Danmark har politiet fået anmeldelse­r af stønnere, hvor det har vist sig, at der var tale om pindsvin, der kopulerer.

Pindsvin bevaeger sig flere kilometer om natten, ser ikke saerlig godt, men bruger hørelsen, føle- og lugtesanse­n og har knurhår.

Finder du et nødlidende pindsvin, så sørg for god hygiejne, hvis du samler det op. Ring til Dyrenes Beskyttels­e (1812), hvis du er i tvivl.

Pindsvin vågner af vinterhi ca. hver niende dag. Nogle gange vender de sig om og sover videre, men de kan også stå op og skifte redde og finde mad. At man ser et pindsvin i dens dvaleperio­de, betyder ikke, at det er døden naer.

Forskerne ved ikke, hvor gamle pindsvin i gennemsnit kan blive, men Sophie Lund Rasmussen undersøger det ved at skaere i døde pindsvins kaebeknogl­er, som afslører nogle vaekstzone­r, ligesom trae har årringe.

Pindsvinet­s største fjende er mennesket. Vi bygger veje, der skaber forhindrin­ger i landskabet. Pindsvin bliver kørt over og risikerer indavl, hvis de ikke tør at gå over vejene. Det giver gener med sygdomme. Menneskers haver med kort graes, ingen kvasbunker eller planter, men fliser holder pindsvin vaek. Rotte-, muse-, snegle- og ukrudtsgif­t truer dem også.

Du behøver ikke at fodre pindsvin, hvis der er god adgang til regnorme, insekter og snegle og mulighed for at bygge rede – f.eks. en kompostbun­ke, grene eller en palle, hvor de kan søge lae. Skal pindsvinet have en godbid, så kast f.eks. kattepille­r rundt i haven, for 20 pindsvin, som spiser af samme skål, udgør en stor smittefare.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark