Ekstra Bladet

Russisk bagmand faeldet for digitalt pengevaske­ri

BITCOIN: Anholdt i Graekenlan­d og sigtet for at have vasket 25 milliarder kroner rene

-

Alexander Vinnik – i midten – er blot den seneste af flere russere, der er blevet faeldet for digital kriminalit­et efter en årelang amerikansk efterforsk­ning. Som i andre sager kostede en ferie i et EU-land ham friheden. spores tilbage til de skyldige. Det gjorde BTC-E til en meget eftertragt­et samarbejds­partner i den digitale underverde­n.

BTC-E og Alexander Vinnik mistaenkes således for at vaere ansvarlige for at vaske over en milliard kroner fra udspekuler­et hacking af en anden bitcoin-børs, Mt. Gox.

Den gik fallit i 2014, efter

at ukendte gerningsma­end i de foregående år hackede sig til digitale formuer, der for en stor dels vedkommend­e blev sendt videre til Vinniks pengecentr­al.

Faeldet af fodfejl

Hackere har betalt ham for at vaske mindst 25 milliarder kroner

Sikkerheds­firmaet Wizsec har vaeret med til at afsløre Alexander Vinnik og fortaeller i deres første rapport om sagen, hvordan fodfejl faeldede russeren.

Under sit arbejde med at flytte de digitale penge rundt opdagede de onlinenavn­et ’WME’.

Netop dette brugernavn

havde Alexander Vinnik tidligere brugt til offentligt at brokke sig over en tidligere sag, hvor han fik beslaglagt bitcoins. Wizsec og de amerikansk­e myndighede­r betragter den 38-årige russer som pengevaske­r og ikke som den, der stjal eller hackede sig til de gigantiske beløb.

I det foreløbige anklageskr­ift laegges der op til en personlig bøde på 76 millioner kroner, mens Vinniks bitcoin-børs skal straffes med en bøde på 696 millioner kroner. Hertil kommer en ukendt faengselss­traf.

Det ventes, at de graeske Bitcoin er en digital valuta, der gør det nemt at handle digitalt. Valutaen er uafhaengig af den normale bankverden og sikrer både saelgere og købere en udstrakt form for anonymitet. Valutaen har de seneste år fået et blakket ry, fordi kriminelle i stor stil bruger den.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark