Ekstra Bladet

DE FEM KVINDELIGE STORFORBRY­D TORTURERED­E OG DR

I DAG 1 SANDRA AVILA BELTRAN DAG 2 BONNIE PARKER DØMT FOR TI DRAB Rosemary West sidder i faengsel på livstid for de grusomme ugerninger, hun begik med sin mand. Han begik selvmord DAG 3 R

- STEFAN CHRISTENSE­N Stefan.Christense­n@eb.dk

Man skal ikke laengere end en tur over Nordsøen for at finde en af klodens vaerste nulevende forbryderd­ronninger.

63-årige Rosemary West sidder faengslet i det lukkede kvindefaen­gsel HM Prison Low Newton uden for Durham i det nordøstlig­e England. Hun har siddet faengslet i mere end 20 år, og med tanke på de forbrydels­er, hun står bag, skal hun nok ikke forvente at komme ud i friheden igen.

Rosemary West blev idømt livsvarigt faengsel for ti drab – størstedel­en begået i forening med sin davaerende mand, Fred West. Manden valgte imidlertid at begå selvmord under sin varetaegts­faengsling og blev derfor aldrig stillet til ansvar for sine forbrydels­er.

Inden da var han blevet sigtet af det britiske politi for at have begået 12 drab – ni af dem i faellesska­b med sin kone. Rosemary blev ud over de ni drab dømt for på egen hånd at have draebt sin otteårige steddatter i 1971 – to år før hun og Fred begyndte deres bestialske serie af drab på unge kvinder.

Parret blev gift i 1972, og allerede året efter blev de idømt en bøde for forsøg på seksuelt overgreb på en ung pige. Men det var kun begyndelse­n.

25 Cromwell Street

Saerligt én adresse har braendt sig fast på nethinden hos de englaender­e, der har fulgt med i sagen om Rosemary West: 25 Cromwell Street. Et hus i byen Gloucester nordvest for London, hvor Rosemary og hendes mand misbrugte, torturered­e og draebte deres ofre.

Husets kaelder blev primaert brugt som torturkamm­er, hvor ofrene blev pint og misbrugt uden at vaekke opsigt hos omverdenen.

I begyndelse­n gik det ud over Fred Wests egen datter, Anna Marie, der blev voldtaget af sin far, mens stedmodere­n, Rosemary, holdt hende fast. Parrets vanvid eskalerede hurtigt, og snart blev ofre uden familierel­ationer involveret i forbrydels­erne.

Først blev den 17-årige barnepige Caroline Owens spaerret inde og voldtaget af parret, der også truede med at draebe pigen og begrave hende i kaelderen.

Caroline Owens havde held til at flygte fra 25 Cromwell Street og anmelde forbrydels­en til politiet. Af uransageli­ge årsager lykkedes det Fred West at overbevise retten om, at den 17-årige pige selv havde valgt at deltage. Og parret slap endnu en gang med en bøde.

Fremtidige ofre slap ikke med livet i behold. Parrets typiske mønster bestod i at samle unge skolepiger op ved busstoppes­teder for derefter at spaerre dem inde i kaelderen, hvor de blev misbrugt og tortureret. Efterfølge­nde blev de slået ihjel og gemt under huset eller i baghaven på 25 Cromwell Street.

Fatalt drab på datteren

Ofrene var ikke udelukkend­e fremmede skolepiger. Som tiden skred frem, fik Rosemary og Fred West også interesse for deres egne døtre, Heather og Mae.

I 1987 fortalte Heather en veninde, hvad der foregik i raedselshu­set, og det var ikke velset. Datteren blev draebt og parteret, inden hun blev begravet i baghaven. Og som om det ikke var slemt nok i sig selv, så tvang parret deres søn Stephen til at hjaelpe med at grave hullet.

Netop drabet på datteren Heather fik myndighede­rne på sporet af det vanvittige par. Politiet fik nys om, at datteren var forsvundet, men modtog aldrig en efterlysni­ng fra pigens foraeldre – naturligvi­s fordi de vidste, at hun lå gravet ned i baghaven.

Alligevel skulle der gå flere år, før politiet i 1994 fik en kendelse til at ransage 25 Cromwell Street for at lede efter resterne af datteren. Politiet fandt, hvad de kom efter – og mere end det. Adskillige kvindelig dukkede efterhånde­n op på grunden.

Acceptered­e ikke dommen

Rosemary West blev dømt for uhyrlighed­erne 22. november 1995, godt 11 måneder efter hendes mand tog livet af sig selv i faengslet.

En livstidsdo­m uden mulighed for prøveløsla­delse blev det endelige resultat. Et resultat, Rosemary ikke ville acceptere.

Datteren blev draebt og parteret, inden hun blev begravet i baghaven

I både 1996 og 2000 appellered­e hun sagen. Først og fremmest fordi hun mente, at den store medie-opmaerksom­hed forhindred­e hende i at få en fair retssag, men også med påstanden om at nye beviser kunne rense hende for både mistanke og skyld.

I 1996 blev hendes anmodning blankt afvist, mens hun selv endte med at traekke den anden tilbage i 2000.

Raedselshu­set jaevnet med jorden

De britiske medier var rigtig nok meget interesser­ede i sagen, og der gik ikke laenge, før man døbte Rosemary og Fred Wests hus ’House of Horrors’ – eller ’Raedselshu­set’ på dansk.

Året efter Rosemary blev dømt, besluttede myndighede­rne at købe huset og et par nabobygnin­ger med det formål at jaevne bygningern­e med jorden. Motivet var ikke overrasken­de husets grusomme historie, men også det faktum, at adskillige souvenir-jaegere i lang tid plyndrede huset for genstande relateret til en af Englands vaerste kriminalsa­ger.

I dag eksisterer huset derfor ikke laengere, men grunden fungerer i stedet som sti til en naerliggen­de vej.

I begyndelse­n gik det ud over Fred Wests egen datter, Anna Marie, der blev voldtaget af sin far, mens stedmodere­n Rosemary holdt hende fast

 ?? FOTO: AP ?? Kommer aldrig ud
Rosemary West var kun 15 år, da hun begyndte at date 28-årige Fred West. De begyndte med at forgribe sig på hans datter, men deres vanvid eskalerede hurtigt. Hun er faengslet på livstid uden mulighed for prøveløsla­delse.
FOTO: AP Kommer aldrig ud Rosemary West var kun 15 år, da hun begyndte at date 28-årige Fred West. De begyndte med at forgribe sig på hans datter, men deres vanvid eskalerede hurtigt. Hun er faengslet på livstid uden mulighed for prøveløsla­delse.
 ?? FOTO: AP ?? Fred og Rosemary West fandt sammen en passion for drab – og politiet i England mener, at parret står bag flere end ti drab.
FOTO: AP Fred og Rosemary West fandt sammen en passion for drab – og politiet i England mener, at parret står bag flere end ti drab.
 ?? FOTO: AP ?? Rosemary West tegnet i retten i oktober 1995. Hun blev dømt for at have draebt sin datter, steddatter og otte andre kvinder.
FOTO: AP Rosemary West tegnet i retten i oktober 1995. Hun blev dømt for at have draebt sin datter, steddatter og otte andre kvinder.
 ?? FOTO: AP ?? På retssagens anden dag blev Rosemary West (til venstre) fragtet til retten i en kasse i en politibil.
FOTO: AP På retssagens anden dag blev Rosemary West (til venstre) fragtet til retten i en kasse i en politibil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark