Ekstra Bladet

Jeg var bange for, jeg skulle dø

FARLIG FERIE-TREND: Mille er en af de mange danskere, der på en ferie har fået lavet en hennatatov­ering. Den var skyld i, at hun naer blev lagt i koma

- KATJA MEJBORN ARKIVFOTO PRIVATFOTO km@eb.dk

Mille Lund Jensen er otte år gammel, da hun på en ferie med sin familie i Egypten får lavet en lille uskyldig kat på overarmen med sort hennafarve. Få dage efter begynder hendes hud at rødme og klø, og da hun kommer hjem, finder hun ud af, at hun er blevet allergisk over for det såkaldte PPD-farvestof.

PPD er et staerkt allergifre­mkaldende stof. Det er ulovligt at bruge farvestoff­et i hennafarve i EU, men alligevel dukker de sorte hennatatov­eringer ofte op i turistområ­der.

Mørke lokker

Mille indretter herefter sit liv efter allergien, men da hun fylder 14, begynder hun at drømme om at farve sine lokker mørke ligesom sine jaevnaldre­nde veninder. En drøm, hun taenker må forblive uopfyldt, fordi hårfarve indeholder PPD.

En dag ringer hendes frisør med gode nyheder: Frisøren har haft besøg af en saelger, der kan levere hårfarve uden PPD. Mille får lavet en allergites­t, og da der ikke er nogen tegn på reaktion, saetter hun sig i frisørstol­en.

Få dage efter begynder hendes krop af skeje ud. Hendes hovedbund begynder at klø, og de naeste par dage udvikler det sig.

– En morgen, praecis en uge efter turen til frisøren, vågner jeg og kan ikke se ud ad mine øjne. Jeg kan slet ikke åbne dem. Jeg får svaert ved at traekke vejret, fordi min hals er så haevet, fortaeller hun.

Kunstig koma

Mille bliver akut indlagt på Aalborg Sygehus, og så starter det, hun beskriver som ’det meste forfaerdel­ige, hun nogen sinde har oplevet’.

På sygehuset vasker de konstant Milles hår, og hun modtager binyrebark­hormon i stride strømme, men alligevel får hun det kun Ved en allergisk reaktion vil huden rødme og klø, og i nogle tilfaelde vil der opstå voldsomme blaeredann­elser som på billedet. Da Mille Lund Jensen ligger indlagt på Aalborg Sygehus, tager hendes foraeldre nogle billeder af hende til forsikring­en. Her kan man tydeligt se, at hendes krop reagerer voldsomt på hårfarven.

Mille er nu fyldt 25, men oplevelsen sidder stadig i hendes krop.

– Jeg er i høj grad maerket af oplevelsen. Jeg var bange

for, at jeg skulle dø, fortaeller hun og fortsaette­r:

– Men det er lige så meget de konsekvens­er, der har vaeret på lang sigt.

I dag kan Mille hverken tåle kunstigt sødemiddel eller hårfarve, og nogle gange reagerer hun på farvet tøj og makeup.

– Jeg er varsom med alt. Alle cremer, al makeup, alting vender og drejer og tjekker jeg.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: /RITZAU/RENÉ SCHÜTZE ??
FOTO: /RITZAU/RENÉ SCHÜTZE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark