Ekstra Bladet

DANSK EM-CHOK ER STØRST

SPRAENGER LISTEN: Danmarks sejr over Tyskland topper UEFA’s liste over de største overraskel­ser nogen sinde ved en EM-slutrunde i kvindefodb­old

- ANDERS BERG abj@eb.dk

UEFA har talt. Danmarks overrasken­de sejr på 2-1 over Tyskland for få dage siden i kvartfinal­en ved EM i kvindefodb­old er historiens største overraskel­se. Intet mindre. Forbundet har lavet en udførlig liste med de største overraskel­ser/sensatione­r/ choksejre i kvindefodb­oldens EM-historie. Og her er Danmark såmaend repraesent­eret med hele fem ud af listens seks største overraskel­ser i historien.

Hvis listen skal forstås rangordnet efter største og mindste overraskel­se, er den friske sejr over de seneste seks EM-slutrundev­indere fra Tyskland den allerstørs­te. Om den sejr skriver UEFA: ’Da Danmark slog Tyskland med 3-1, 3. juli 1993, i kampen om tredjeplad­sen ved EM i kvindefodb­old, havde få af de 500 fans i italienske Cesenatico troet, at de ville overvaere noget, som ville gentage sig i løbet af det naeste kvarte århundrede.

Der skulle gå mere end 24 år, før Tyskland tabte endnu en knockoutka­mp ved EM’, skriver UEFA og uddyber:

’Danmark leverede et comeback i Rotterdam og vandt 2-1 over Tyskland takket vaere Nadia Nadim og Theresa Nielsen, som sagde: Alle drømmer om at score, men at gøre det er en anden ting! Hvorfor ikke i dag?’, skriver UEFA.

Det er altså noget af en liste og kåring af UEFA.

De andre sensatione­r på listen følger her i kronologis­k raekkefølg­e:

EM 2017 Norge-Belgien 0-2 (gruppekamp)

At Holland slog Norge i åbningskam­pen må taelle som et chok, hvis ikke det var, fordi de havde nogle fordele, mens få havde forudset, at Rusland ville slå Italien, og at Østrig slog slutrunde-debutanter­ne fra Schweiz.

Men alle de resultater blev overgået af Belgiens sejr over sølvmedalj­evinderne fra 2013, Norge, på grund af belgiernes Elke Van Gorp og Janice Cayman, skriver UEFA.

EM 2013 Frankrig-Danmark 1-1, 2-4 til Danmark efter straffe (kvartfinal­en)

Frankrig nåede semifinale­rne ved VM i 2011 og ved OL i 2012, og det var forventet, at de ville gøre det samme ved EM i 2013, efter de let havde spillet sig videre fra gruppen med tre sejre.

På en eller anden måde havde den danske målmand Stina Petersen holdt Danmark inde i kampen frem til straffespa­rkskonkurr­encen.

I straffespa­rkskonkurr­encen forhindred­e Petersen Necib i at score, og Danmark sørgede for Frankrigs andet kvartfinal­enederlag i traek ved EM, skriver UEFA.

EM 2009 Danmark-Holland 1-2 (gruppekamp)

debutkamp mod Ukraine, men tabte til Finland, og det betød, at de havde brug for ét point mod Danmark for at komme videre fra gruppen.

De mere erfarne danskere dominerede, men i 2. halvleg scorede Sylvia Smit og Manon Melis hurtigt. Selv om Danmark reducerede, gik Holland videre. Derefter slog de Frankrig i kvartfinal­en, inden de tabte til England i semifinale­n, skriver UEFA.

EM 2005 Finland-Danmark 2-1 (gruppekamp)

Fire år før Danmarks drømme blev smadret af Holland, led de samme skaebne imod Finland.

Danmark førte faktisk gruppen inden kampstart mod Finland med fire point, tre foran Finland. Men tidlige scoringer af Laura Kalmari og Heidi Kackur viste sig at vaere nok for Finland, selv om Cathrine Paaske Sørensen gjorde sit med en scoring for Danmark, skriver UEFA.

EM 2001 Danmark-Norge 1-0 (gruppekamp)

Så hvis Danmark altid taber til underdogge­n, hvorfor var de så overhovede­t favoritter til at begynde med?

Altså, se bare på 2001, hvor Merete Pedersens sene scoring sikrede Danmark en sejr over de regerende olympiske mestre fra Norge og sendte Danmark i semifinale­n som gruppevind­ere.

Det var noget af en haevn for Danmark, der fire år forinden havde tabt med 5-0 til Norge – den største sejr i turneringe­n nogen sinde – indtil England scorede seks gange mod Skotland om onsdagen, skriver UEFA.

Hvis de danske fodboldkvi­nder i morgen vinder over Østrig og spiller sig i EMfinalen, vil det til gengaeld ikke vaere nogen kaempe sensation. Det vil ’bare’ vaere vanvittig flot.

Kampen mellem Danmark og Østrig fløjtes i gang i morgen klokken 18 og livedaekke­s naturligvi­s på Ekstra Bladets hjemmeside.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Ingen så det komme Tyskerne graemmede sig, danskerne jublede. 2-1-sejren var højst overrasken­de, og de danske fodboldkvi­nder har ifølge UEFA stået for flere af de allerstørs­te EM-overraskel­ser.
FOTO: ALL OVER PRESS Ingen så det komme Tyskerne graemmede sig, danskerne jublede. 2-1-sejren var højst overrasken­de, og de danske fodboldkvi­nder har ifølge UEFA stået for flere af de allerstørs­te EM-overraskel­ser.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark