Ekstra Bladet

HIMMEL ELLER HELVEDE

ALT PÅ ÉT BRAET FC København kan med en samlet sejr over Vardar i Champions Leaguekval­ifikatione­n sikre sig minimum 50 mio. kr. Kikser det i Europa, er overskudde­t vaek

- GISLE THORSEN gisle@eb.dk

Det er saesonens vigtigste kamp.

Når den skotske dommer John Beaton i aften fløjter af i Parken, vil de danske mestre enten vaere i himmel eller helvede.

Der er ingen gylden middelvej. Det er enten-eller. Succes eller fiasko. Som direktør Anders Hørsholt formulerer det i et åbent brev til tilhaenger­e på FCK’s hjemmeside, er det ’vores europaeisk­e finale’.

FC København kan kvalificer­e sig til sit 11. europaeisk­e gruppespil på 12 saesoner, men har gjort arbejdsbet­ingelserne for sig selv vanskelige efter sidste uges praestatio­n i Skopje.

De makedonske mestre FK Vardar vandt 1-0 i første kamp i Champions Leaguekval­ifikatione­ns 3. runde, så Ståle Solbakkens mandskab er under pres inden et opgør, hvor der er mange millioner kroner på spil.

Seedet i playoff-runden

Slår FC København makedonern­e ud i aften, vaelter millionern­e ned i klubkassen, og ovenikøbet får de danske mestre chancen for den helt store jackpot: Champions League.

En samlet sejr over Vardar sender som minimum FCK i Europa Leagues gruppespil og vil betyde minimum 50 mio. kr. i indtaegter.

Derudover vil klubben, endda som seedet, vaere klar til playoff-runden i Champions League og altså kun to kampe fra at blive blandt de 32 klubber i gruppespil­let i den fornemste europaeisk­e klubturner­ing.

Kan blive forgyldt

Kommer FCK i Champions League, vil de vaere sikret over 100 mio. kr., inden den første kamp overhovede­t er fløjtet i gang.

Dertil kommer tv-pengene fra den såkaldte ’market pool’. Det er på forhånd svaert at sige, hvor stor indtaegten ville blive fra den pulje, men det er formentlig på den sjove side af 50 mio. kr. – og alt i alt kan et Champions League-eventyr sagtens indbringe op mod 200 mio. kr.

Dertil kommer så indtaegter i forbindels­e med hjemmekamp­ene i Parken samt eventuelle bonusser fra sponsorer.

Pengene er langtfra så store i Europa League, men det vil kunne maerkes i hovedstade­n, hvis det som for to år siden glipper.

I FC København er der hver saeson to mål, som overskygge­r alt andet: Mesterskab­et skal vindes, og holdet skal kvalificer­e sig til et europaeisk gruppespil.

Parken Sport & Entertainm­ents økonomiske forventnin­ger er baseret på deltagelse i gruppespil­let i Europa Leaugue, og kikser det denne sommer, vil fondsbørse­n formentlig få besked om, at forventnin­gerne til regnskabså­ret nedjustere­s.

I seneste delårsrapp­ort fra første kvartal 2017 lød forventnin­gen på et overskud på 40 til 55 mio. kr. – altså nogenlunde, hvad FCK vil tjene på at komme i gruppespil­let i Europa League.

En ekstra chance

Skulle det gå galt for københavne­rne mod Vardar, venter en ekstra europaeisk chance. Taberen af opgøret kommer automatisk over i playoff-runden til Europa League.

Der er dog en kaempe forskel på, hvilken vej man måtte tage til Europa Leagues gruppespil. Kommer man via playoff-runden til Champions League, er der 22 mio. kr. ekstra at hente.

Taber FC København til både Vardar og i playoff-runden til Europa League, vil denne saesons europaeisk­e kampagne blot indbringe godt syv mio. kr. i praemiepen­ge fra UEFA.

Det vil gøre ondt i regnskaber­ne og i selvforstå­elsen. Og det er derfor, det er saesonens vigtigste kamp. Både sportsligt og økonomisk.

To mål overskygge­r alt andet: Mesterskab­et skal vindes, og FCK skal kvalificer­e sig til et europaeisk gruppespil Der er ingen gylden middelvej. Det er enten-eller. Succes eller fiasko

 ?? FOTO: BORIS GRDANOSKI/AP ?? Snublede i Skopje
Federico Santander og de øvrige FCK-spillere skal slide hårdt for at få Champions League-hymnen til at spille i København i denne saeson. De danske mestre er i gevaldige europaeisk­e problemer, efter at de tabte 0-1 til de makedonske...
FOTO: BORIS GRDANOSKI/AP Snublede i Skopje Federico Santander og de øvrige FCK-spillere skal slide hårdt for at få Champions League-hymnen til at spille i København i denne saeson. De danske mestre er i gevaldige europaeisk­e problemer, efter at de tabte 0-1 til de makedonske...
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark