Ekstra Bladet

Ny regel skal fjerne sportens største problem

MODTRAEK: Det engelske fodboldfor­bund håber, at truslen om karantaene kan fjerne ’film’ fra fodbolden

- ALBERT SCHMIDT MØLLER Albert.S.Moller@eb.dk

Fremover kan det koste dyrt, hvis Premier League-stjernerne smider sig i graesset uden grund. En ny regel traeder i kraft i engelsk fodbold på fredag, når Sunderland tager imod Derby County på the Stadium of Light.

Formålet er, at fjerne ’film’ fra fodboldban­en – for eksempel når en spiller smider sig uden nogen grund for at opnå en fordel.

Det er det engelske fodboldfor­bund (FA), der står bag regelaendr­ingen, og såfremt en spiller straffes for den nye forseelse – at ’succesfuld­t have snydt en kampoffici­al’ – vil spilleren efter kampen kunne straffes med to spilledage­s karantaene.

Håbet er, at det kan vaere nok til at saette en stopper for den kedelige tendens i fodboldspo­rten.

Igennem lang tid har både spillere, traenere og ikke mindst fans rykket sig frustreret i håret, når en modstander har smidt sig i graesset med en grimasse, der viste, at han var døden naer, hvorefter han får tilkendt et straffespa­rk og grinende spiller videre.

Myndighede­rne vil fremover slå ned på situatione­r, der involverer klare og overvaelde­nde beviser for simulering, der har betydelige konsekvens­er for kampens udfald – noget som man allerede gør i Skotland.

Dommen falder hurtigt

Der er dog forskelle: I Skotland er det en enkelt person, der vurderer, hvorvidt en forseelse skal føre til karantaene.

Sådan vil det ikke vaere i England, hvor et panel bestående tre personer – en tidligere spiller, en tidligere traener og en tidligere dommer – skal traeffe en enstemmig beslutning.

Panelet vil bestå af en tidligere spiller, en tidligere traener og en tidligere dommer. Hvis kun to ud af tre mener, at der skal falde en karantaene, er beviserne ikke klare og overvaelde­nde.

Hver af de tre vil se på episoden individuel­t og uden at vide, hvem de to andre er.

Der vil vaere tale om en hurtig sagsbehand­ling, så hvis en situation opstår i en kamp om søndagen, og spilleren skulle spille igen torsdag, så vil afgørelsen falde inden da.

Tidligere har FIFA ment, at hvis dommeren havde truffet en afgørelse i situatione­n, så kunne der ikke straffes på bagkant, men sådan er det tydeligvis ikke laengere.

Det er ikke kun for snyderen, reglen for betydning. Hvis en spiller har fået rødt kort i en episode, hvor en modstander har filmet, så kan han få ophaevet det.

Hvis spillere i forvejen har point på strafkonto­en – for eksempel for voldelig opførsel – så kan karantaene­n blive laengere end de to dage.

Ingen danske planer

I Danmark siger reglerne, at dommerens beslutning­er står fast, og de ikke kan aendres på baggrund af TV-optagelser. Der er dog mulighed for, at Fodboldens Disciplina­erinstans enten af egen drift eller efter en klage kan anvende TV-optagelser som beviser i situatione­r, hvor dommerne ikke har set en given forseelse, hvor traenere eller spillere har bragt spillet i miskredit, eller hvor spillere fejlagtigt er blevet straffet.

Men der er altså ingen planer om at indføre samme regler som i England for at komme Hollywood-problemern­e til livs.

– Vi har ikke planer om at indføre et panel, der helt specifikt skal forholde sig til problemer med spillere, der filmer, siger Peter Ebbesen, turnerings­chef i Divisionsf­oreningen.

– Det er i forvejen en mulighed at dommerne kan indberette spillere efter kampen, eller Disciplina­erinstanse­n selv kan tage episoder op.

– Vores regler og retningsli­njer foreskrive­r allerede, at afgørelser­ne skal komme hurtigt, og det er noget, vi efterlever, siger han.

Myndighede­rne vil fremover slå ned på situatione­r, der involverer klare og overvaelde­nde beviser for simulering

 ?? FOTO: TIM IRELAND/AP ??
FOTO: TIM IRELAND/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark