Ekstra Bladet

TREÅRIG FIK ØREDRAEN – NU ER HAN INVALID

Sygeplejer­ske er fyret – politiet går ind i sagen

- KARSTEN GØTTLER FOTO: RENÉ SCHÜTZE kag@eb.dk

På femte måned kaemper en treårig dreng for sit liv på Aalborg Sygehus efter en fuldstaend­ig banal draen-operation på en øreklinik i Brøndersle­v. Drengen har for laengst tabt kampen om sin førlighed og er i dag 100 procent invalid.

Tre-årige Ahmed er svaert hjerneskad­et. Han kan åbne sine øjne, men er ude af stand til at se. Hans hørelse er også vaek. Han har ikke kontrol over sine bevaegelse­r og har mistet store dele af sin følesans. Han kan hverken gå eller stå og er 100 procent afhaengig af andres hjaelp.

Synkerefle­ksen er naesten ødelagt, og derfor er der lavet en permanent åbning i Ahmeds luftrør, så han hurtigt kan få suget sine luftveje rene i tilfaelde af en fejlsynkni­ng.

Den lille dreng og foraeldren­e kom til Danmark fra det syriske krigshelve­de for to år siden. Han har to søstre på seks år og et år.

Klinik under opsyn

Sagen om lille Ahmed Al Khaled har fået Sundhedsst­yrelsen til at saette øreklinikk­en på Tolstrupve­j i Brøndersle­v under skaerpet opsyn. En sygeplejer­ske er blevet fyret, og senest er politiet gået ind i sagen.

Sagen begyndte, da Ahmed 20. marts i år skulle have lagt et draen i sit højre øre. Det er normalt et banalt og kortvarigt indgreb, som foregår under mikroskop i en kort, men dyb narkose – i dette tilfaelde med en søvndyssen­de luftart.

Fik kramper

Ifølge Ahmeds far, Khaled Al Khaled, varede indgrebet blot nogle få minutter.

– Efter narkosen skulle Ahmed vågne op og vaere lagt ind i et opvågnings­rum. Ørelaegen sagde, det var gået fint. Jeg kunne bare gå derind efter nogle minutter, fortaeller 31-årige Khaled.

Khaled fortaeller, at sønnen åbenbart havde haft kramper efter indgrebet, som han fik noget afslappend­e medicin imod.

Kort efter gik det op for faderen, at noget var galt. Sønnens ansigt begyndte at skifte farve. Khaled løb ud og bankede på døren til operations­vaerelset, hvor ørelaegen allerede var i gang med naeste draen-indgreb. En sygeplejer­ske kom og kikkede på Ahmed henne fra døren. Hun Khaled al Khaled slog hurtigt alarm da sønnens ansigt begyndte at skifte farve – men forgaeves.

sagde, at alt var i orden

– Jeg syntes, det var maerkeligt, at hun ikke skulle helt hen til ham.

Blev blå i hovedet

Og den følelse skulle vise sig at holde stik. For mindre end et kvarter efter operatione­n var Ahmed blå i hovedet af iltmangel. Hans vejrtraekn­ing var stoppet, og da ørelaegen og narkoselae­gen kom løbende til, havde drengen også fået hjertestop.

Selv om der hurtigt kom en ambulance og en akutlaege til stede, var drengens tilstand kritisk hele vejen til intensivaf­delingen på Aalborg Sygehus.

I de følgende dage kaempede laegerne for Ahmeds liv. Men en hjerneskad­e var allerede i fuld gang med at skabe store konsekvens­er for stort set alle drengens sanser.

Svaert invalid

I dag sidder den syriske knaegt svaert invalid på børneafdel­ingen i Aalborg uden skygge af håb om et normalt liv nogensinde.

Via Patientkla­genaevnet og Patienters­tatningen er der kørt et større sag i stilling. Sygeplejer­sken, som undlod at inspicere patienten, er blevet fyret. Og Sundhedsst­yrelsen har sat øreklinikk­en under skaerpet opsyn.

I følge nordjyske.dk er politiet blevet bedt om at undersøge, om en eller flere af de tre implicered­e fra øreklinikk­en – hvilket vil sige den ansvarlige klinikejer, ørelaege Henning Wolf, en anaestesil­aege og den nu fyrede sygeplejer­ske – har begået noget strafbart.

Ekstra Bladet har via hustruen vaeret i forbindels­e med ørelaege Henning Wolf. Han ønsker ikke at udtale sig i sagen. Lille Ahmed er uden skygge af håb om et normalt liv nogensinde.

 ?? FOTO: /RITZAU/MARTIN LEHMANN ??
FOTO: /RITZAU/MARTIN LEHMANN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark