Ekstra Bladet

DE FEM KVINDELIGE STORFORBRY­D DØDENS ENGEL DRAEBTE BØRN

I SYGEPLEJER­SKE VAR MORDER: Fik 99 års faengsel for babydrab DAG 3 R

- STEFAN CHRISTENSE­N stes@eb.dk

Drab på børn. En af de mest afstumpede forbrydels­er, man kan begå. Og en forbrydels­e, som i langt de fleste tilfaelde bliver begået af en af barnets egne foraeldre.

Det var ikke tilfaeldet i sagen om Genene Jones.

Sagen er helt unik, fordi Jones, der arbejdede som sygeplejer­ske, ifølge amerikansk­e anklagere formodes at have draebt op imod 60 spaedbørn og børn, men blot er dømt for et enkelt mord samt et drabsforsø­g.

Dødens engel

I 1985 blev Genene Jones idømt 99 års faengsel for at draebe den 15-måneder gamle Chelsea McClellan gennem sit arbejde som sygeplejer­ske på en børneklini­k i Kerville, Texas.

Drabet begik hun ved at give barnet alt for store maengder muskelafsl­appende medicin, som hurtigt fik det lille hjerte til at stoppe med at slå. Til trods for at barnet i første omgang blot blev bragt til hospitalet med en relativt almindelig sygdom.

Senere samme år fik sygeplejer­sken endnu en straf på 60 års faengsel for drabsforsø­g på et andet barn.

I USA ser man imidlertid ikke Genene Jones som en kvinde, der blot har draebt et barn og forsøgt at draebe et andet. Faktum er, at uforholdsm­aessigt mange børn døde på de respektive hospitaler og afdelinger, hvor Genene Jones havde vagt.

De amerikansk­e medier tøvede derfor heller ikke med at kalde kvinden for ’Angel of Death’ – dødens engel.

Dokumenter forsvandt

I 2013 forklarede anklager Sam Millsap, at en del af bevismater­ialet i form af journaler og andre hospitalsd­okumenter var forsvundet eller destrueret – officielt ved et uheld.

Men nogle mener, at ledelsen på hospitaler­ne bevidst forsøgte at skjule eventuelle beviser mod Genene Jones, fordi hospitaler­ne selv frygtede at komme i fedtefadet for ikke at have grebet ind tidligere.

Ingen kender derfor det fulde omfang af Jones’ barnemords-togt, men på baggrund af efterforsk­ning mener myndighede­rne, at hun kan have op mod 60 drab på samvittigh­eden.

De faerreste tror i hvert fald på, at Genene Jones blot er skyldig i de to forbrydels­er, hun er dømt for.

Den opmaerksom­me laeser vil sandsynlig­vis have regnet sig frem til, at de manglende beviser mod Genene Jones ikke får indflydels­e på hendes tid bag tremmer. To domme på henholdsvi­s 99 og 60 år burde vaere rigeligt til, at den i dag 66årige kvinde aldrig kommer i naerheden af et barn uden for faengselsm­urene.

Men sådan forholder det sig ikke helt.

Mellem 1977 og 1987 havde man i Texas en lov om, at fanger dømt for en voldelig forbrydels­e automatisk skulle løslades efter en årraekke, hvis de opfyldt kravet om god opførsel. Loven blev oprindelig vedtaget for at undgå overfyldte faengsler, men i 1987 aendrede man den, så guleroden ikke laengere omfattede fanger med en voldelig forbrydels­e på cv’et.

Lovaendrin­gen fik dog ingen tilbagevir­kende kraft, og derfor kan Genene Jones rent faktisk forvente at blive løsladt allerede i 2018, fordi hun blev idømt sin straf under den gamle lov.

Nye sigtelser

Oplysninge­rne om barnemorde­rens mulige løsladelse har skabt ramaskrig i USA. Og anklagemyn­digheden har heller ikke taenkt sig at sidde med haenderne i skødet og vente på, at den formodede seriemorde­r bliver sat fri.

Inden for de seneste måneder har den tiltalte Genene Jones for yderligere to drab på børn i håb om at holde hende indespaerr­et.

Begge drab skulle vaere foregået i 1981 på henholdsvi­s en 11 måneder gammel dreng samt en to år gammel pige. Børnene mistede livet på grund livsfarlig­e indsprøjtn­inger – akkurat som Genene Jones’ bekraefted­e offer.

Og den nuvaerende anklager Nico LaHood laegger da heller ikke skjul på sin mening om den 66-årige kvinde.

– Hun er rendyrket ondskab. Hun ser ikke verden, som vi andre gør, og hun skal holdes ansvarlig for sine forbrydels­er. Vi vil stille hende til regnskab for hvert et barneliv, der blev stjålet gennem hendes forbrydels­er, lød det blandt andet i en udtalelse.

Skal dø bag tremmer

Anklageren planlaegge­r, at Genene Jones skal for retten inden sin forventede løsladelse i 2018, og hvis det lykkes at kende hende skyldig, risikerer hun ifølge amerikansk­e medier alt fra fem til 99 år i faengsel. Og Nico LaHood vil gå langt for at holde hende bag tremmer.

– Jeg vil ikke have denne kvinde gående frit rundt på gaden. Hun fortjener at dø i faengslet, og det er vores mål, lød det fra anklageren.

Trods de notorisk hårde afhøringsm­etoder, amerikansk politi benytter sig af, er det aldrig lykkedes nogen at knaekke Genene Jones i et afhøringsl­okale. Gennem årene har hun således altid fastholdt, at hun er uskyldig.

I en årraekke har hun hvert anden eller tredje år søgt om prøveløsla­delse, som loven tillader hende. Seks gange er hun blevet naegtet at komme på fri fod, og derfor sidder hun fortsat faengslet – indtil videre i hvert fald.

Hun er rendyrket ondskab. Hun ser ikke verden, som vi andre gør, og hun skal holdes ansvarlig for sine forbrydels­er En del af bevismater­ialet i form af journaler og andre hospitalsd­okumenter var forsvundet eller destrueret

Kilder: Reuters, BBC, CBS News, New York Times

 ?? FOTO: AP ?? Genene Jones bliver fragtet vaek fra retten af politiet, efter hun er blevet idømt 99 års faengsel for drabet på en 15 måneder gammel pige.
FOTO: AP Genene Jones bliver fragtet vaek fra retten af politiet, efter hun er blevet idømt 99 års faengsel for drabet på en 15 måneder gammel pige.
 ?? FOTO: AP ?? Genene Jones i 1984 - året før hun blev dømt for et barnedrab og et drabsforsø­g. Amerikansk­e myndighede­r mener dog, hun står bag langt flere drab end det, hun er dømt for.
FOTO: AP Genene Jones i 1984 - året før hun blev dømt for et barnedrab og et drabsforsø­g. Amerikansk­e myndighede­r mener dog, hun står bag langt flere drab end det, hun er dømt for.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark