Ekstra Bladet

DANSKERNE HAR

I Migraene er Danmarks tredje mest udbredte sygdom. Ventetiden inden behandling kan i sidste ende koste jobbet Fyret migraene-patient: Ville

- MATHILDE KØHL mak@eb.dk

For 650.000 danskere dunker og smerter det i hovedet mange dage om måneden. For dem er migraene et kronisk problem. Foruden migraene, der er en af de tre primaere hovedpinef­ormer, lider 150.000 danskere af kronisk spaendings­hovedpine og op mod 4000 har Hortons hovedpine, også kaldet klyngehove­dpine,

Og ifølge formanden for Migraene og Hovedpinef­oreningen, Hanne Johannsen, er hovedpine en samfundsud­gift i den dyre ende. Alene migraene koster samfundet 1,2 milliarder kroner hvert år i tabt arbejdsfor­tjeneste. Det svarer til 700.000 arbejdsdag­e årligt, hvor migraenepa­tienter må blive under dynen. Alligevel føler hun ikke, at der bliver gjort nok.

– Det er en sygdom, som er så nedpriorit­eret, som noget kan vaere. Vi har lige vaeret i Folketinge­t to gange for at få bevilling til et videnscent­er. Folk skal vide meget mere, og laegerne skal vide meget mere om migraene, fortaeller formanden.

Regionerne­s ansvar

Sundhedsor­dfører for Liberal Alliance May-Britt Kattrup mener dog ikke, at det udelukkend­e er et job for politikern­e på Christians­borg at saette fokus på problemet. Derimod må regionerne, som landets hospitaler er underlagt, tage et ansvar.

– Migraene er en forfaerdel­ig sygdom, og vi skal hjaelpe patientern­e bedst muligt. Men det er en automatrea­ktion, at hver gang, noget skal løses, så er det politikern­e på Christians­borg, der skal gøre det. På mange punkter er det ikke nok at poste flere ressourcer i tingene, man skal også se på, hvordan man bruger dem. Er arbejdspla­nlaegninge­n optimal, eller kan man gøre noget anderledes. Man skal se på det samlede billede, siger MayBritt Kattrup.

Årelange venteliste­r

De mange smerter kan binde migraenike­re til sengen i de timer eller dage, anfaldene står på. Derfor kan det for nogle vaere svaert at passe et job og familieliv. Men ventetiden på behandling hos neurologer på landets hospitaler kan vaere en ekstra stopklods på vejen. For det kan tage flere år.

– Det er hul i hovedet, at det skal tage så lang tid. Folk går derhjemme og er sygemeldt, mens de venter på at blive udredt for migraene. Det koster samfundet, og det koster det menneskeli­ge. Folk mister deres arbejde eller aegtefaell­e. Det er så belastende, fortaeller Hanne Johannsen.

Lindrende behandling

Et af behandling­sstederne er Dansk Hovedpinec­enter på Rigshospit­alet-Glostrup. Centeret havde selv omkring 3400 i behandling for forskellig­e typer af hovedpine i 2016. De tre primaere hovedpinef­ormer rammer forskellig­e centre i hjernen og kraever forskellig behandling. Derfor er en korrekt diagnose vigtig.

Hos Dansk Hovedpinec­enter tilbydes der medicinsk behandling, individuel­le samtaler, psykologhj­aelp og fysioterap­eutiske programmer, som er tilpasset den enkelte hovedpinep­atient. De ved, hvor meget behandling betyder for migraenike­re og hovedpinep­atienter.

– Du kan ikke sidde i et stort møde, du kan ikke vaeret til et social sammenhaen­g, hvis der er støj og råb. Du er ikke klar i hjernen på grund af smerterne, derfor er det meget invalidere­nde at have, forklarer Rigmor Højland Jensen, der er professor og leder på Dansk Hovedpinec­enter.

Fordomme og mistro

Man gemmer sig i mørket, når man har det skidt. Og kommer først frem, når man har det godt igen

Hun understreg­er, at det kan vaere svaert som migraenepa­tient, fordi der er tale om smerter i hovedet, som ikke kan ses af andre.

– Man gemmer sig i mørket, når man har det skidt. Og kommer først frem, når man har det godt igen. Der er megen mistro og mange fordomme omkring det. Så det skal de kaempe med ud over deres smerter, fortaeller Rigmor Højland Jensen. I Galten vest for Aarhus sidder 44-årige Jeanette Thiesen, hun kender alt til kroniske smerter i hovedet og migraene. For hende har det vaeret en del af hverdagen, siden hun var teenager. Hun har prøvet alt fra migraeneme­dicin til kiroprakto­r og botox-behandling­er for at lindre smerterne. Specielt det sidste har hjulpet, men anfaldene har hun stadig.

Fyret fra jobbet

– Jeg synes, at inden for de sidste fire-fem år er det blevet rigtig slemt. Nu er det kronisk, det var det ikke, da jeg var yngre, fortaeller hun.

Migraenean­faldene har betydet, at hun ofte har måttet blive hjemme fra sit arbejde som socialpaed­agog. Og efter syv år på sit tidligere arbejde blev hun sidste år fritstille­t på grund af sit høje sygefravae­r. Jeanette Thiesen synes tit, at der mangler forståelse, fordi migraenen ikke kan ses.

– Havde jeg haft braekket et ben eller en arm, der sad forkert, så kunne folk forholde sig til det. Holdningen er tit ’jeg har også haft ondt i hovedet, så slemt er det heller ikke’. Men har du haft migraenean­fald, hvor du taenker, at det var bedre, at du var død, fordi du naermest ikke kan holde det ud? forklarer Jeanette Thiesen.

Hun har siden fået et nyt

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Smerter og mistro
Foruden smerterne bliver de 650.000 danskere, der lider af migraene eller hovedpine, også mødt af fordomme og mistro, fordi der er tale om en sygdom, der ikke kan ses af andre.
FOTO: COLOURBOX Smerter og mistro Foruden smerterne bliver de 650.000 danskere, der lider af migraene eller hovedpine, også mødt af fordomme og mistro, fordi der er tale om en sygdom, der ikke kan ses af andre.
 ?? FOTO: /RITZAU/CLAUS BONNERUP ?? 44-årige Jeanette Thiesen kender alt til kroniske smerter i hovedet og konsekvens­erne af migraene. Efter syv år som socialpaed­agog blev hun fyret på grund af sit store sygefravae­r.
FOTO: /RITZAU/CLAUS BONNERUP 44-årige Jeanette Thiesen kender alt til kroniske smerter i hovedet og konsekvens­erne af migraene. Efter syv år som socialpaed­agog blev hun fyret på grund af sit store sygefravae­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark