Ekstra Bladet

Gaet TO AEGGESKALL­ER OG ET PAPHOVED

Nu saetter ordensmagt­en igen Danmarks billigste betjente ind i kampen mod fartbøller

- CAROLINE CLANTE ccl@eb.dk

Hvilke to er rigtige MC-aeggeskall­er med bødeblokke­n i sidetasken, og hvilken motorcykel­betjent er blot et skilt, der skal få trafikante­rne til at taenke over deres fart. Se svaret nederst i artiklen? De fleste billister kender godt refleksen, når man ser en politibetj­ent. Hjertet begynder at hamre, og så kigger man lige over på speedomete­ret for at tjekke, om man nu kører lidt for staerkt.

Og det er netop den effekt, Sydsjaella­nds- og Lolland Falsters Politi ønsker at skabe. Pap- og plastik-figurer skal få bilisterne til at køre paenere.

– Er det jeres øverste chef, justitsmin­ister Søren Pap(e), der fik idéen med pap-betjente?

– Jeg forstår godt, hvor du vil hen med den, men nej det er en gammel kampagne, der har fået nyt liv, griner Erik Mather, leder af faerdselsp­olitiet hos Sydsjaella­nds og Lolland-Falsters Politi.

Seks papbetjent­e

– Vi har haft en dialog med Rådet for Sikker Trafik om, hvilken kampagne der tidligere havde den største effekt i forbindels­e med at nedsaette farten, og der kom vi frem til denne her, siger Erik Mather.

De seks pap-betjente er sat på tre forskellig­e straekning­er, og politiet vil sammenlign­e med tre andre straekning­er, hvor der ikke står falske motorcykel­betjente for at se, om det har nogen effekt.

– Straekning­erne er udvalgt, fordi vi ser, at der sker mange faerdselsu­held, og derfor har vi lavet et mål i politikred­sen om, at vi vil have nedbragt farten netop der, siger den erfarne betjent, der ligesom sine kolleger har taget ved laere, siden de tynde politifolk, som ikke kraever overtidsbe­taling, blev brugt sidste gang.

– Der blev de udsat for haervaerk og var ikke saerligt hårdføre. Det var nemt at fjerne dem. Denne gang er de lavet i en speciel form for plastik, og de er gravet ned i jorden. Det er ikke nogle, man bare kan fjerne med de bare naever.

Stor effekt

Skiltene blev sat op tirsdag morgen, og allerede der kunne betjenten se, at de havde en stor effekt.

– Man kunne naermest se, at bilens bremselygt­er blev aktiveret, og at folk satte hastighede­n ned. Det samme kunne den entreprenø­r, der var med ude og saette dem op, og han har ikke stor forstand på fart, siger han stolt.

– Men når folk finder finder ud af, at det bare er pap og plastik, så saetter de vel hastighede­n op igen, og så er det vel ligegyldig­t?

– Det kan du på sin vis have ret i. Men når folk ser en betjent på 100 meters afstand, så tror de ikke umiddelbar­t, at personen er lavet af pap.

Jeg har selv prøvet det, og selv om jeg vidste, at der stod en, så nåede jeg selv lige at flytte foden fra speederen, inden det gik op for mig, at det ikke var en levende betjent, og det er den refleksion, som vi gerne vil have, at folk får, siger Erik Mather.

Det er endnu uvist, hvor lang tid de falske betjente skal stå på vejene.

PS: Det er den midterste motorcykel­betjent, der er den falske og nu kan ses på de sydsjaella­ndske veje. Idéen med pap-betjente er ikke ny. Her lufter en betjent fra Tårnby Politi både sit overskaeg og sin tynde tvilling tilbage i 1988.

 ?? FOTO: /RITZAU/PEER PEDERSEN ??
FOTO: /RITZAU/PEER PEDERSEN
 ?? FOTO: PER RASMUSSEN OG THOMAS BORBERG ??
FOTO: PER RASMUSSEN OG THOMAS BORBERG
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark