Ekstra Bladet

Sidse Babett i kamp mod systemet

Den danske skuespille­r spiller den franske laege Irène Frachon, der trodsede en skrupelløs medicinali­ndustri

- ’Kvinden fra Brest’

Instr.: Emanuelle Bercot Medv.: Sidse Babett Knudsen, Benoít Magimel, Charlotte Laqemmel, Isabelle Hertogh m.fl. 128 min. Premiere i dag i 33 biografer landet over Danske skuespille­re er i den grad i høj kurs i udlandet i disse år. Det gaelder også Sidse Babett Knudsen, der blandt andet havde en markant rolle i HBO-serien ’Westworld’ og i 2015 modtog en César (det franske svar på en Oscar) for sin indsats i Christian Vincents ’Hermelinen’. Knudsen er i øvrigt uddannet i Frankrig, så sprogbarri­eren er til at overse, om end hun i den aktuelle ’Kvinden fra Brest’ er udstyret med en dansk baggrund, der kan forklare accenten.

Kaemp mod korruption

Bortset fra den lille detalje – der bruges ret sjovt, når hun ophidset bander på dansk – er hendes karakter i filmen bygget på en virkelig person, laegen og lungespeci­alisten Irène Frachon, der blev en helt i hjemlandet på grund af sin staedige kamp mod et korrupt system.

Frachon får nemlig mistanke om, at en populaer, receptplig­tig slankepill­e kaldet Mediator indeholder et stof, der kan forårsage hjertestop. Men selv om det samme stof tidligere bevirkede, at en anden medicin blev trukket tilbage fra markedet og tilmed blev forbudt i USA tilbage i 1996 – filmen starter i 2009 – så er det i den grad op ad bakke for Frachon og hendes få tro vaebnere, og kampen er bestemt ikke uden personlige omkostning­er for de involvered­e.

Medicinali­ndustrien og det statslige organ, der burde føre tilsyn med den, viser sig nemlig at vaere taet forbundne, og sagen har faktisk bevirket, at systemet efterfølge­nde er blevet lavet om. Der er dog ved filmens afslutning endnu ikke faldet dom i nogen af de mange efterfølge­nde sager på trods af, at den i dag forbudte medicin formodes at vaere årsag til et sted mellem 500 og 1000 dødsfald samt have forvoldt skader på indre organer hos tusindvis af andre patienter.

Staedig ener

Fortaellin­gen om den staedige eners kamp mod et råddent og grisk system er selvfølgel­ig fortalt mange gange før – skoleeksem­plet kunne vaere Steven Soderbergs ’Erin Brokovich’ fra 2000 med Julia Roberts – men det bliver den jo ikke nødvendigv­is dårligere af.

Slet ikke når den er så lydefrit udført som her, hvor instruktør­en og manuskript­forfattere­n Emmanuelle Bercot holder klaedeligt igen på de følelsesma­essige virkemidle­r, som jo ellers er fristende at bruge netop i denne slags oplagt emotionell­e historier. Men selv om man tager de nationale briller af, er ’Kvinden fra Brest’ først og fremmest Sidse Babett Knudsens film. Hun brillerer simpelt hen som den staedige og retskafne Frachon uden på noget tidspunkt at forfalde til det glorificer­ende, men i stedet formår at frembringe et helt og trovaerdig menneske af kød og blod. En både imponerend­e og intens indsats.

Hun brillerer simpelt hen som den staedige og retskafne Frachon

I ’Kvinden fra Brest’ spiller Sidse Babett Knudsen hovedrolle­n som laegen Irène Frachon, der kaemper mod korruption i laegemidde­lindustrie­n.

 ?? FOTO: JEAN-CLAUDE LOTHER ?? Staedig kamp
FOTO: JEAN-CLAUDE LOTHER Staedig kamp

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark