Ekstra Bladet

VERDENS AELDSTE TATOVØR-SHOP ER DANSK Trues af lukning

Der er blevet tatoveret i Nyhavn 17 i mere end 133 år, men nu kaemper butikken for livet

- KATRINE M. RASMUSSEN FOTO: STINE TIDSVILDE kmr@eb.dk

Den lille shop i Nyhavn kan let overses af folk, der ikke lige ved, at den ligger der blandt de mange restaurant­er. Turisterne slentrer op og ned ad Nyhavn i København med deres blikke på den flotte, gamle arkitektur og bådene i kanalen. De fleste passerer derfor kaelderen i Nyhavn 17 uden at vide, at det lille lokale gemmer på en lang og farverig historie.

Her ligger nemlig verdens aeldste stadigt fungerende tatovør-butik.

Her har benhårde sømaend, letsindige kvinder, nervøse letmatrose­r og endda en enkelt konge lagt sig under nålen og ladet sig udsmykke siden 1884.

Restaurant vil udvide

I dag er det et traekplast­er for folk fra hele verden, og tatovering­s-interesser­ede valfarter i hobetal til den lille biks, der er gemt vaek bag de mange restaurant­ers parasoller og borde, men måske ikke så meget laengere.

Butikken er nemlig truet Majbritt Petersen, kaerligt kaldet ’Lille Ole’, sammen med kunden Sune Winther.

af lukning, fordi restaurant­en, der holder til i resten af lokalerne i Nyhavn 17, ønsker at udvide deres køkken.

De vil derfor ikke forlaenge kontrakten med den nuvaerende lejer, Majbritt Petersen, der af de fleste kaldes ’Lille Ole’.

– Jeg synes, det er det samme som at sige, at man ikke laengere vil bevare Den Lille Havfrue ... det her er et stykke historie, siger Majbritt Petersen.

På stolen foran Majbritt Petersen sidder Sune Winther. Han har et hav af gange ladet sig tatovere af ’Lille Ole’, og har dedikeret hele sin ene arm til Nyhavn.

– Det her sted gemmer jo på en fed historie, og så er det bare fedt at blive tatoveret i verdens aeldste tatovering­sbutik, fortaeller Sune

Winther, mens Majbritt Petersen har sin nål begravet i hans ene arm.

Startede som tobaksbuti­k

I begyndelse­n var stedet en tobaksbuti­k, hvor sømaend, håndvaerke­re og måske prostituer­ede på et lille bord i hjørnet fik et stykke kunst tatoveret på deres kroppe.

Siden har der også vaeret bar og barber i lokalerne, men altid er der blevet tatoveret. Sune Winther er fast kunde hos Lille Ole i Nyhavn 17, og har netop fået lavet Kjøbenhavn­er-hjertet.

Frank Rosenkilde har Europas største samling af gammelt tatovør-grej, og har kendt mange af de gamle tatovører i Nyhavn 17 personligt.

– Jeg er naermest en protektor i alt, hvad der er gammel, dansk tatovørhis­torie, siger Frank Rosenkilde.

Han mener, at der er tale om et stykke historie, som aldrig rigtigt er blevet vaerdsat og anerkendt.

– Nyhavn er jo blevet en turistfael­de, hvor det handler om fortovsres­taurantern­e, og de er ligeglade med historien, så laenge det bare ser paent ud, siger han.

Underskrif­tindsamlin­g

Han har derfor sammen med Majbritt Petersen sat en underskrif­tindsamlin­g i gang, og en raekke folk har allerede

skrevet under. På siden er der folk lige fra USA til Schweiz, der ytrer deres bekymring om den mulige lukningen af biksen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få fat på ejeren af Nyhavn 17, Christian From Andersen. Han havde i første omgang ikke nogen kommentar, fordi han ikke mente, at medierne skulle blande sig i konflikten.

Han lovede dog at vende tilbage.

Trods flere forsøg på at kontakte ham igen, er han dog ikke vendt tilbage.

Christian From Andersen har valgt at tage Majbritt Petersen i retten, fordi hun ikke vil lade sig opsige.

Retssagen finder sted 14. september. militante fra bevaegelse­n Islamisk Stat (IS) befinder sig stadig i den syriske by Raqqa. – I dag kaemper IS for hver eneste boligblok i Raqqa og kaemper for deres egen overlevels­e, siger Brett McGurk, der er USA’s saerlige udsending for den amerikansk­støttede koalition i Raqqa.

Jeg synes, det er det samme som at sige, at man ikke laengere vil bevare Den Lille Havfrue

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark