Ekstra Bladet

. 15-ÅRIG DANSKER TOG VM MED STORM

VI HAR GJORT DET FØR: De danske fodbold-kvinder blev verdensmes­tre hele to gange i 1970’erne anført af den blot 15-årige Susanne Augustesen

- JONAS S. KRISTIANSE­N

Klokken 17 står store profiler som Pernille Harder, Nadia Nadim og Stina Lykke de klar til at forsvare Danmarks aere, når de sammen med det danske fodboldlan­dshold skal møde vaertsnati­onen, Holland, i EMfinalen.

Pigerne har taget Danmark med storm, og det er vel de faerreste, der ikke er klar over, at der kan ryge guld ind på kontoen i aften.

Men hvad faerre nok husker er, at Danmark tidligere har høstet store triumfer – både ved EM og ikke mindst ved VM. Danmark blev nemlig verdensmes­ter to år i traek – i 1970 og 1971.

I 1971 besejrede de danske damer vaertsnati­onen Mexico med 3-0 i finalen ved VM, hvor landsholde­t var anført af den bare 15-årige Susanne Augustesen, der med et hattrick sikrede Danmark finalegevi­nsten på 3-0 over Mexico på Estadio Azteca.

I dag er hun optaget i fodboldens Hall of Fame efter en hel sublim karriere med masser af mål på både klub og landshold, hvor også udlandseve­ntyret kaldte i en ung alder. Hun husker tilbage på turneringe­n i Mexico med stor glaede.

– Vi var vaek hjemmefra, vi traenede to gange om dagen, og vi nød det. Det var det hele, sammenhold­et, oplevelsen, kampene. Det var en spaendende tid, det var jo stort for en 15-årig pige som mig, fortaeller Susanne Augustesen mere end 45 år senere.

– Jeg kan huske, at natten inden den anden semifinale mellem Mexico og Italien, der fik italienern­e ikke lov at sove, for der stod folk nede foran deres hotel og råbte og larmede hele natten. Vi var selv på stadion og se Mexico vinde semifinale­n, og da vi vidste, det var dem, vi skulle spille mod, så aendrede vi planer.

– Efter det, italienern­e havde oplevet, så blev vi i stedet indkvarter­et hos danske diplomater flere forskellig­e stedet, så vi kunne komme udhvilet til kampen, erinder Susanne Augustesen.

Overlegne danskere

Det virkede mest som om, de bare var glade for at begraense nederlaget

I finalen ventede altså vaertsnati­onen Mexico, der havde en massiv støtte i ryggen på tilskuerpl­adserne.

Således var mere end 110.000 mennesker til stede på stadion, men det faktum kunne ikke ryste 15-årige Susanne Augustesen. Det var mere jordnaere proble-

 ?? FOTO: /RITZAU/ASGER SESSINGØ ??
FOTO: /RITZAU/ASGER SESSINGØ
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Susanne Augustesen sammen med Peter Schmeichel, da hun blev optaget i Fodboldens Hall of Fame tidligere i år.
FOTO: LARS POULSEN Susanne Augustesen sammen med Peter Schmeichel, da hun blev optaget i Fodboldens Hall of Fame tidligere i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark