Ekstra Bladet

Slår alle rekorder: NORGE FÅR VERDENS VILDESTE TUNNEL

Den gigantiske nye tunnel skal forbinde Stavanger, Haugesund og Bergen

- KICKI SØS BENGTSEN

27 kilometer lang og 400 meter under havoverfla­den.

Sådan lyder planerne fra vores nordiske venner i Norge, der har fået grønt lys af Stortinget til at bygge verdens vel nok vildeste tunnel.

Rogfast-forbindels­en, som tunnelen skal hedde, skal sikre, at bilister og andre rejsende kan slippe for at tage faergen langs den norske vestkyst ved at forbinde Stavanger i syd med Haugesund og Bergen laengere oppe nordpå. med sine hele 26,7 kilometer den laengste vejtunnel i verden.

Det er dog ikke kun i laengden, at Rogfast-forbindels­en overgår enhver tunnel-fantasi. Den slår nemlig også alle rekorder i dybden, hvor bilister – på det dybeste sted kommer til at køre 390 meter under havoverfla­den.

Midt på straekning­en vil der komme en fuld motorvejst­ilslutning, som ifølge FDM vil tage prisen i at vaere Sådan her kommer den kommende tunnel til at se ud.

Frem med pengepunge­n

Det er dog ikke billigt at slå alle rekorder indenfor tunnelarbe­jde,

og derfor skal vores nordiske venner smide 13,3 milliarder danske kroner efter projektet, som skal finansiere­s med bompenge fra trafikante­rne.

Den norske stat bidrager med fire milliarder kronertil den enorme tunneler, som forventes at vaere klar i slutningen af 2025 eller starten af 2026.

Koster 13,3 milliarder

 ?? FOTO:STATENS VEGVESEN ??
FOTO:STATENS VEGVESEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark