Ekstra Bladet

TELIA SENSE

-

Passer til benzinbile­r fra 2001 og dieselbile­r fra 2004, hvor der så skal monteres en dongle i bilens OBD-indgang.

Ifølge Telia kan 1,8 millioner danske biler bruge systemet.

Omfatter 20 gigabyte data per måned og gør bilen til en wi-fi zone.

Systemet, der arbejder sammen med en app på telefonen, omfatter også en alarm, som reagerer, hvis nogen forsøger indbrud i bilen, batteriniv­eauet er lavt, motorfejll­ampen er taendt, enheden fjernes fra bilen eller det er tid til syn eller skift af sommer- vinterdaek.

Her er også en parkerings­funktion sammen med Easy Park, der viser bilens placering, og som registrer og betaler parkerings­afgift, ud fra hvornår bilen stopper og starter fra placeringe­n.

Parkerings­hjaelp: Er omfattet samarbejde med Easy Park

Telia har foreløbig også samarbejde med Alka Forsikring og Viking Assistance. Men det er planen at få mange flere firmaer med på platformen, hvor bilejerne så kan traekke på flere tjenester.

Viking Assistance kan ved uheld og assistance se, hvor bilen er, ligesom ejeren kan følge vejhjaelpb­ilens faerd. Her er også rabat på vejhjaelp.

Alka-aftalen omfatter udelukkend­e en gratis Telia Senseboks for Alkakunder­ne. Abonnement kommer oveni.

Pris: 995 kr. i oprettelse og 99 kr. per md. i abonnement inkl. 20 Gb data. der kan bruge wi-fi-delen, som køber Telia Sense, siger Rasmus Avnskjold, som pointerer, at Telia er meget opmaerksom på at beskytte data fra bilerne, inklusiv gps-oplysninge­r om bilens placering, som håndteres.

Lunken modtagelse

Hos FDM er Dennis Lange, som er juridisk konsulent, noget lunken over for ideen.

- Det er en relativt høj pris for noget, man måske har i forvejen. Så man skal overveje, hvad den reelle vaerdi er for en selv.

Han peger på, at nogle måske kan lave internetde­ling med deres telefon, mens ydelserne fra Viking Assistance og Alka kun er rabatordni­nger og ikke noget, som giver en mervaerdi. Der er dog ydelsen fra Easy Park, som giver noget convenienc­e, hvis det altså er noget, som man bruger i forvejen. Det er i modsaetnin­g til Min Volkswagen, som giver en raekke servicer gratis.

Sideløbend­e har et forsikring­sselskab som Tryg med Tryg Drive lanceret en ordning med en lignende sender fra OBD-indgangen, hvor unge bilister, der kører paent, får rabat i belønning, mens Alm. Brand er på vej med en lignende ordning. Alka har i dag en ordning, hvor unge bilister kan få rabat ved at have monteret en ”sort boks”, som dog ikke er online. De bliver i modsaetnin­g til den nye ordning fra Tryg direkte økonomisk straffet, hvis de kører ringe. Hos Tryg kan man kun få positive point. Alka system er dog ikke koblet op til Telia Sense. Alkas kunder får nemlig udelukkend­e Telia Sense-boksen gratis.

Dennis Lange haefter sig dog også ved, at Telia Sense er en platform, så der kan komme mere på. Men at der givetvis også kommer flere spillere på banen med ”connected cars”.

- Fremtidens vindere bliver de operatører, som kan lave systemer med connected cars, hvor der er tilknyttet flest 3. parts-firmaer, konstatere­r Dennis Lange.

Overvej, hvad den reelle vaerdi er for en selv

 ?? FOTO: TELIA ?? Systemet giver også mulighed for at kunne lokalisere praecist, hvor ens bil er med mobiltelef­onen.
FOTO: TELIA Systemet giver også mulighed for at kunne lokalisere praecist, hvor ens bil er med mobiltelef­onen.
 ?? FOTO: TELIA ?? Telia Sense virker med en dongle i bilen og kan styres fra telefonen.
FOTO: TELIA Telia Sense virker med en dongle i bilen og kan styres fra telefonen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark