Ekstra Bladet

Raket-Madsen sigter mod det ukendte

-

’Min passion er at finde måder at rejse til verdener uden for det velkendte.’

Sådan har amatør-raketbygge­ren, med kaldenavne­t Raket-Madsen, beskrevet sin higen efter det ukendte. Og det var netop det ukendte, han forsvandt i fredag. I hvert tilfaelde for nogle timer.

Men hvem er manden, der fredag trak store overskrift­er med sin forsvinden og ikke mindst med en sigtelse for drab?

’Aldrig som de andre’

Raket-Madsen, hvis borgerlige navn er Peter Madsen, har bygget maskiner, siden han laerte at gå. Og lige netop rumfart har altid fascineret ham, har han tidligere fortalt i et interview med DR:

– Jeg viste min mor en tegning af en Saturn V-raket, da jeg var otte år, og forsøgte at forklare hende princippet i en flertrinsr­aket ved den lejlighed.

Siden er det blevet til både ubåde, affyringsr­amper og raketter, og med støtte fra fonde og sponsorer og med materialer fra Harald Nyborg, Silvan og Føtex har amatørens projekter vaeret så vellykkede, at isaer raketproje­ktet har skovlet priser ind fra naer og fjern. Og det drive, der har vaeret bag projektern­e, sikrede i 2014 Raket-Madsen ’Aldrig som de andre’-prisen.

Før det stod klart, at Peter Madsen i aftes blev sigtet af politiet for drab, sagde hans gode ven og kollega Christoffe­r Meyer til Ekstra Bladet:

– Andre bliver let tiltrukket af hans karisma og energi. Jeg nyder at blive udfordret sammen med Peter, for der sker mange, fantastisk­e ting i det miljø, der er omkring ham.

– I Peters verden er der ikke saerlig langt fra ord til handling, og det er jo både godt og skidt. Hvis han får en idé, og det giver mening, så bliver den virkeliggj­ort, tilføjede han.

Et umage makkerpar

Selv har Peter Madsen sagt i dokumentar­en ’Amatører i rummet’ fra 2016;

– At vaere amatør betyder, at du gør ting, fordi du ikke kan lade vaere.

’Amatører i rummet’ går taet på Peter Madsen og hans mangeårige rum-makker, Kristian von Bengtson. Sammen delte de drengedrøm­men om at blive de første amatører i verdensrum­met, og i 2008 startede de i faellesska­b raket-foreningen Copenhagen Suborbital­s.

Men nogle gange er en faelles drøm ikke nok, og som dokumentar­ens slagord, ’De drømte som drenge. De taenkte som maend. De skiltes som fjender’, antyder, endte det faelles rumeventyr ikke lykkeligt for de to, og i 2014 gik de to ’rumtosser’ hver til sit, mens deres stridighed­er flittigt blev daekket af medierne.

Et kapløb om rummet

Siden har Peter Madsen forladt Copenhagen Suborbital­s, men med Raket-Madsens Rumlaborat­orium arbejder han på at gøre drømmen om rummet virkelig, men et kapløb er startet, for Copenhagen Suborbital­s og holdet bag arbejder på det samme.

Senest har de to raketforen­inger kaempet om, hvem der må sende den naeste raket af sted, men selv om kapløbet er taet, handler det for Raket-Madsen om noget, der er større end det, hvis man spørger Christoffe­r Meyer:

– Peter har et meget visionaert syn på det. Peter vil selvfølgel­igt gerne vaere den første, men det er lige så vigtigt for ham – hvis ikke mere – at få sat Danmark på verdenskor­tet, når det kommer til rumfart, sagde vennen, før Peter Madsen blev sigtet for drab.

Da det senere fredag stod klart, at vennen nu er sigtet for drab, sagde Christoffe­r Meyer til Ritzau:

– Der er ikke nogen tvivl om, at alle vi mennesker på rumlaborat­oriet er dybt rystede.

Andre bliver let tiltrukket af hans karisma og energi

 ?? FOTO: /RITZAU/TOBIAS NICOLAI FOTO: /RITZAU/NIELS HOUGAARD ?? Raket-Madsen, hvis borgerlige navn er Peter Madsen, har bygget maskiner, siden han laerte at gå. Og lige netop rumfart har altid fascineret ham, har han tidligere fortalt i et interview.
FOTO: /RITZAU/TOBIAS NICOLAI FOTO: /RITZAU/NIELS HOUGAARD Raket-Madsen, hvis borgerlige navn er Peter Madsen, har bygget maskiner, siden han laerte at gå. Og lige netop rumfart har altid fascineret ham, har han tidligere fortalt i et interview.
 ??  ?? To af Raket-Madsens drømme på et billede. Ubåden og raketten.
To af Raket-Madsens drømme på et billede. Ubåden og raketten.
 ?? PRIVATFOTO ?? – Han er det mest fredelige menneske, jeg kender, siger veninden Deirdre King om den sigtede Peter Madsen.
PRIVATFOTO – Han er det mest fredelige menneske, jeg kender, siger veninden Deirdre King om den sigtede Peter Madsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark