Ekstra Bladet

HENRIKS VENINDE FORSVARER HAM

OPBAKNING: Prins Henriks naere ven Patricia Asbaek tager bladet fra munden og kommer prinsgemal­en til undsaetnin­g

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@eb.dk

I kølvandet på debatten om prins Henriks beslutning om ikke at ville begraves ved dronningen­s side i Roskilde Domkirke – medmindre han bliver ligestille­t med sin hustru og bliver tildelt titlen kongegemal – har en af regentparr­ets naermeste venner nu ganske uventet taget bladet fra munden.

Det drejer sig om den 72årige Patricia Asbaek, der gennem en menneskeal­der har vaeret en naer ven af både Henrik og Margrethe, som hun og hendes mand, Jacob Asbaek, ofte ses med privat.

I et opslag på Facebook – som Ekstra Bladet har set og har fået lov at citere – skriver Patricia Asbaek blandt andet, at dronningen snildt kunne have forsynet Henrik med den ønskede ligestilli­ng, men at hun tilsynelad­ende ikke har fundet det nødvendigt eller er blevet rådgivet til at lade vaere – ’sandsynlig­vis af hensyn til den generelle folkelige mening og egen popularite­t’, konstatere­r hun.

Gjort til nar

Patricia Asbaek, der er en af landets førende galleriste­r og for øvrigt mor til successkue­spilleren Pilou Asbaek, udtrykker desuden forståelse for Henriks kommentar om, at han gennem årene er blevet gjort til nar:

’Med årene – og alderen – føler Prins Henrik (måske) at hans rolle som loyalt medarbejde­nde husbond ved dronningen­s side er blevet aendret til den klassiske rolle som hofnar ved regentens

Dronningen kunne snildt have forsynet Henrik med den ønskede ligestilli­ng, men har tilsynelad­ende ikke fundet det nødvendigt

side med ret til at udtale sig, men udsat for hån, spot og latterligg­ørelse’, skriver hun.

’At hofnarren ikke bliver begravet ved siden af regenten er den logiske konsekvens’, fortsaette­r Patricia Asbaek, og slutter af med en spådom om, hvordan det vil gå, når Henrik til sin tid skal begraves:

’Helt naturligt for ham selv, ønsker HKH Prinsen stadigvaek at blive begravet i Danmark. Hans fremtidige gravsted bliver en oase og et samlingspu­nkt for Kristianit­ter, Kreative og Kaerlige sjaele’.

Patricia Asbaek ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen, men skriver i en sms fra sit og mandens kunst- og kulturcent­er på Mallorca, at hendes opslag er skrevet for at skabe ’forståelse af et menneske jeg respektere­r og holder af ... med et glimt i øjet’.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN ?? Patricia Asbaek til middag på Fredensbor­g Slot.
FOTO: ANTHON UNGER FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN Patricia Asbaek til middag på Fredensbor­g Slot.
 ?? FOTO: MEGA AGENZY ?? Dronningen støtter fortsat sin mand.
FOTO: MEGA AGENZY Dronningen støtter fortsat sin mand.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark