Ekstra Bladet

EKSTRA TECH

Ny teknologi kan gøre politiet mere effektive, men også øge overvågnin­gen

- PR-FOTO

Normalt forbinder man en politibetj­ent med en uniform, et våben og autoritete­n til alt fra at hjaelpe vildfarne aender over vejen til at nedkaempe rødderne i den aktuelle bandekonfl­ikt. Men lige nu udvikles der blandt andet i Danmark avanceret teknologi, der kan gøre betjentene til en virkelighe­dens robocop. Amerikansk­e Motorola har således et stort udviklings­center her i landet, hvor al softwaren til den nye teknologi udvikles. Forleden viste firmaet en del af udstyret frem, som blandt andet dansk politi måske en dag tager i brug: – Man kan selvfølgel­ig ikke erstatte mennesket i politiarbe­jdet. De forsvinder ikke. – Vores fokus er i stedet at udvikle teknologi, der gør beredskabe­rnes arbejde mere effektivt, sikrer dem flere informatio­ner og gør indsatsen mere sikker, forklarer Paul Steinberg, der er global teknisk direktør i Motorola Solutions.

nye teknologi er et sikret radionetva­erk kaldet Sine, der allerede er i drift i Danmark. I dag bruges det dog primaert til at tale over radioer med og i mindre omfang til at sende tekstbeske­der og data. Men det kan snart aendre sig: – Vi arbejder hårdt på at bygge de nye teknologie­r ind i det eksisteren­de Sine-netvaerk. Al data, der kan sendes med en lille båndbredde, vil kunne håndteres i netvaerket.

– Det kan for eksempel vaere data fra en sensor, der fortaeller, at der er affyret skud. Og samtidig beskeden om hvor betjenten er, når en sensor opfanger skuddet, forklarer Paul Steinberg videre.

Man kan selvfølgel­ig ikke erstatte mennesket i politiarbe­jdet

mulighed er dog at sende live tv-billeder tilbage til en kommandoce­ntral hos politiet eller brandvaese­net. Men så store maengder af data kan ikke sendes på det sikrede netvaerk:

– Der er databåndbr­edde i Sine, men slet ikke noget der kan sammenlign­es med 4G i vores normale mobilnetva­erk, siger Michael Kaae, der er adm. direktør for Motorola Solutions i Danmark.

Og idéen med den nye teknologi er netop at kombinere Sine og 4G.

– Der er dog nogle udfordring­er, hvor saerligt live-videodelen ikke vil kunne have en oppetid på 100 procent, da den skal ligge på 4G-netvaerket, som kan bryde ned under en krisesitua­tion, advarer Michael Kaae.

blive, at man accepterer, at den mere avancerede og datatunge teknologi kan falde ud i de vaerste situatione­r. Eller at man investerer i et dedikeret, sikret 4G-netvaerk:

– Video bliver den naeste ’killer-app’ for beredskabe­rne, lyder det på amerikansk fra Paul Steinberg.

– Men det bliver meget dyrt at få samme sikkerheds­standard i 4G-netvaerk, selv om det teknisk kan lade sig gøre. Derfor er vores også primaert at få de forskellig­e netvaerk til at støtte hinanden frem for at smelte helt sammen.

 ??  ?? RYGRADEN I DEN Den nye teknologi bygges ind i små enheder, der baeres af betjenten og automatisk scanner omgivelser­ne.
RYGRADEN I DEN Den nye teknologi bygges ind i små enheder, der baeres af betjenten og automatisk scanner omgivelser­ne.
 ??  ?? DEN MEST INTERESSAN­TE
DEN MEST INTERESSAN­TE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark