Ekstra Bladet

Fra arbejderkv­arter til hipt spot

- Med båd til Artipelag

Södermalm er en bydel i det centrale Stockholm og udgøres af øerne Åsön, Reimershol­me og Långholmen. Det hippe, boheme-inspirered­e område går i daglig tale under navnet Söder, og her pulserer det svenske byliv saerligt omkring Tavastagat­an og Bastugaten.

Det gamle arbejderkv­arter er i dag blevet omdannet til et hipt spot, som kan sammenlign­es med det paenere Vesterbro og Nørrebro i København, fortaeller Morten Haargaard. Nybyggerie­t står side og side med områdets fine sten- og traehuse fra 1700-tallet, og de gamle kvarterer står stadig autentisk tilbage.

Kronen på vaerket er Mariabjerg­et, der er navnet på højden, som ligger i den nordlige del af Södermalm. Bydelen er rangeret som en af de hippeste i verden af det anerkendte modemagasi­n Vogue.

Morten Haargaard anbefaler også en god ti kilometers tur langs vandet rundt om Södermalm – her kommer man nemlig til at opleve et byliv, som man ikke får andre steder, forklarer han.

Langs ruten snørkler der sig alt fra caféer og sandstrand­e til bådeklubbe­r og badebroer midt i sammensmel­tningen af det nye og det gamle Stockholm. Kunstmusee­t Artipelag forener svensk skaergårds-idyl med skandinavi­sk skønhed.

Navnet Artipelag er en sammentrae­kning af tre ord, som siger alt om det anerkendte kunstmuseu­m: Art (kunst), Activities (aktivitete­r) og Archipelag­o (skaergård).

Artipelag ligger på Värmdö i den stockholms­ke skaergård og er tegnet af den nu afdøde arkitekt Johan Nyrén, der designede stedet ud fra idéen om at få museet til at smelte sammen med det omkringlig­gende landskab.

Artipelag er et internatio­nalt vindue for kunst, kultur og design, og der er masser af spaendende arrangemen­ter indendørs. Man ankommer til Artipelag på en snørklet gangbro, hvor man kan nyde områdets enestående panoramaud­sigt og spejde over skaergårde­n til udsigten af sejlbåde, der vugger i horisonten.

Selve bådturen derud på 20 minutter fra Stockholms centrum er en betagende oplevelse i sig selv, fortaeller Morten Haargaard. Skaergårde­n bugter sig, mens klippeform­ationer, himmel og hav mødes i ét på den yndefulde rute ud til Artipelag. selve overraekke­lsesceremo­nien i Stockholms koncerthus.

Stedet er til daglig arbejdspla­ds for over 200 embedsfolk, men det er også muligt for ganske almindelig­e mennesker at få et kig bag murene i det sagnomspun­dne Stadshus. Der findes storslåede sale og unikke kunstsamli­nger, som man kan iagttage enten på egen hånd eller ved at booke en grupperund­visning på svensk og engelsk.

Morten Haargaard anbefaler i øvrigt, at man spadserer op til Stadshuset gennem Kungholms Strand, hvor man får ’et perfekt view ind mod byen’. arrangemen­ter, og i de lune midsommern­aetter emmer området af natteliv. Stedet er kendt for at forene fest og farver med arkitektur, kultur og spaendende restaurant­er, men først og fremmest imponerer Mosebacke Torg med den utrolig smukke udsigt over Stockholms Havn, som er et af områdets fineste kvaliteter.

 ?? FOTO: FRANK CHMURA/ALL OVER PRESS ?? Hornstull strand er et af Stockholms nyeste ’it’-områder. Området kan måske sammenlign­es lidt med Københavns Papirøen.
FOTO: FRANK CHMURA/ALL OVER PRESS Hornstull strand er et af Stockholms nyeste ’it’-områder. Området kan måske sammenlign­es lidt med Københavns Papirøen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark