Ekstra Bladet

DR’S DYRE LØNFEST PÅ DIREKTIONS­GANGEN:

- PETER JEPPESEN THOMAS GÖSTA SVENSSON FOTO: BJARNE BERGIUS HERMANSEN/DR pej@eb.dk; tgs@eb.dk

Det er ikke kun den afgående mangfoldig­hedskonsul­ent Gitte Rabøl, der har scoret kassen i DR.

Alt imens ledelsen i Danmarks Radio spiser seerne af med genudsende­lser, fyrer ansatte og har skrottet et folkekaert orkester på grund af massive besparelse­r, har den nemlig også afholdt lønfest på direktions­gangen.

Aktindsigt­er fra DR afslører, at lønnen hos de fire laengstsid­dende direktører er steget markant siden 2014 og frem til i dag. Direktører­ne har de seneste tre år fået lønforhøje­lser på mellem 3,5 procent til 11 procent.

Professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universite­t, forstår ikke ledelsen i DR’s prioriteri­ng.

– Ledelsen burde vise mere mådehold, når lønstignin­gerne sker, samtidig med at krybben er tom – specielt fordi de ikke kan forklare, hvorfor deres cheflønnin­ger skal ligge så højt, siger han.

Anne-Marie Dohm er topscorere­n og er i perioden fra 2014 til 2017 steget med godt 11 procent, så hun i dag har en månedsløn på 149.532 kroner. Generaldir­ektør Maria Rørbye Rønn har siden 2014 gået fra en månedsløn på 291.796 kroner til nu at score 307.343 kroner.

Farvel til orkester og 100 mand

De to lederes samlede lønstignin­g svarer til, hvad en licensbeta­lende kontanthja­elpsmodtag­er samlet modtager på et år.

I samme periode, som lønfesten har stået på, har DR skullet spare 106 mio. kr., hvilket har ført til et farvel til over 100 medarbejde­re, at antallet af genudsende­lser er øget, samt lukning af DR’s populaere Underholdn­ingsorkest­er.

I alt har de fire laengstsid­dende direktører gennemsnit­ligt fået lønstignin­ger fra 2014 til 2017 på over seks procent. De over 1000 journalist­er i DR har ifølge Dansk Journalist­forbund i samme periode i snit fået 2,25 pct.

Anders Drejer kraever mere gennemsigt­ighed. Befolkning­en, der finansiere­r DR, har krav på at få en forklaring på det høje lønniveau.

– DR gør som alle andre private virksomhed­er, hvor chefernes lønninger vokser mere end hos alle os andre. Men det her er en offentlig virksomhed, som befolkning­en, der betaler gildet, er staerkt utilfredse med, og så bør der vaere fuldstaend­ig gennemsigt­ighed og anskueligg­ørelse af, hvorfor danskerne skal betale så mange millioner i løn til DR’s chefer. Det kan jo godt vaere, de allesammen arbejder 80 timer om ugen, men så må de jo forklare det, siger professore­n.

Befolkning­en, der finansiere­r DR, har krav på at få en forklaring på det høje lønniveau

 ??  ?? Årsløn: 3,7 mio. kr.Lønstignin­g de sidste tre år: 186.561 kr. Maria Rørbye Rønn, generaldir­ektør
Årsløn: 3,7 mio. kr.Lønstignin­g de sidste tre år: 186.561 kr. Maria Rørbye Rønn, generaldir­ektør
 ??  ?? Årsløn: 1,8 mio. kr.Lønstignin­g de sidste tre år: 177.502 kr. Anne-Marie Dohm, direktør, DR Danmark
Årsløn: 1,8 mio. kr.Lønstignin­g de sidste tre år: 177.502 kr. Anne-Marie Dohm, direktør, DR Danmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark