Ekstra Bladet

PETER MADSENS VILDE LIV

MEGET MERE END RUMFART OG UBÅDE: Den nu varetaegts­faengslede raket- og ubåds-entusiast afslører private detaljer i en bog

- LINETTE KRØGER JESPERSEN

Peter Madsen lader sig ikke bremse af snaerende rammer. Hverken i sine visionaere drømme om at komme ned på bunden af havet i sin hjemmebygg­ede ubåd, ud i rummet i sin egen raket eller i sit privatliv.

Derfor er der langt fra den 46-årige opfinder og fantasts normale liv, til at han nu sidder spaerret inde i et arresthus med dets snaevre regler og lavt til loftet. Mistaenkt for at stå bag 30-årige Kim Walls forsvinden. Han er sigtet for manddrab, men naegter sig skyldig.

I den brede befolkning er Peter Madsen kendt som nørden, der er bidt af ubåde og drømmen om at sende bemandede raketter ud i rummet. En passion der er så altopsluge­nde, at den ofte har bragt ham på kant med omgivelser­ne, hvilket kommer tydeligt frem i bogen ’RaketMadse­n’ og i dokumentar­filmen ’Amateurs in Space’.

Men han lever også i en anden, mere flamboyant verden, når kedeldragt­en kommer af, afslører han selv i bogen skrevet af Thomas Djursing.

Måtte ikke se mor

Bogen går helt tilbage til tiden, hvor Peter Madsen som seksårig blev boende hos sin far, da foraeldren­e blev skilt.

Thomas Djursing fortaeller, at han oplever ham som en mand, der definerer sig i et modsaetnin­gsforhold til sin far, som Madsen beskriver som en mand, der var jaloux og havde en banalt kvindesyn.

– Kompasnåle­n peger altid i den modsatte retning af hans far. Hans far var eksempelvi­s jaloux. Peter er ikke jaloux. Det er derfor, han kan leve, som han gør. Det er selvfølgel­ig en forfattert­olkning, jeg laegger ind over det. Jeg tror, at Peter er delvist enig i dele af det, men ikke det hele. Men jeg synes, at det er meget tydeligt at se, siger Thomas Djursing.

I bogen fortaeller Peter Madsen, at faderen forbød ham at se sin mor mere end en gang om året. Ellers skulle han ikke vende tilbage til faderen.

Ville vaere i vaerksted

Men Peter Madsen husker ikke fravalget af sin mor som noget saerligt, for hos faderen fik han lov til at nørkle med sin store passion for braendstof­fer og raketter, som var det altoversky­ggende.

– Jeg var som Steen fra ’Steen og Stoffer’. Jeg ville bare bo hos min far. Han havde et vaerksted, og jeg kunne se muligheder, siger han i bogen.

Peter Madsen har tre halvbrødre, og efter foraeldren­es skilsmisse så han kun sin halvbror Benny med halve års mellemrum. Begge foraeldre er nu døde.

– Jeg ville gerne vaere der for Peter efter hans fars død og havde ondt af ham, når jeg taenkte på, hvor han holdt jul henne. Vi prøvede flere gange at invitere ham, men han havde ikke lyst. Langsomt gik det op for mig, at det nok var mig, der havde et problem, og ikke Peter. Han holdt jul hos nogle af sine venners familier. Det betød ikke så meget for ham, siger Benny Egesø i bogen.

Kan elske hvem de vil

I skolen blev den nørdede dreng med store, runde briller og fladt, brunt hår kaldt ’Fessor’. Han valgte festerne fra og begyndte først at interesser­e sig for piger i 3. g.

Og i takt med at den nørdede raketbygge­r voksede op og fik skub under sine drømme, kom kvinderne også til at betyde mere i hans liv.

Det har generelt ikke vaeret svaert for ham hverken at få sponsorer og hjaelpere til sine projekter, og fra 20’erne tog han revanche på damefronte­n.

På kollegiet viser to lesbiske kvinder ham nye sider af sig selv.

– Jeg forstod aldrig, hvorfor seksualite­ten skulle vaere begraenset til to mennesker, og jeg forstod ikke, hvorfor pigerne ikke havde netstrømpe­r på eller høje haele eller korsage. Det var altid badesandal­er og traeningst­øj. Så jeg begyndte at udforske underverde­nen med en veninde fra kollegiet, fortaeller han i bogen.

Kunst og seksualite­t

Peter Madsen er gift, men har ingen børn. Men det betyder ikke, at de kun ser hinanden.

Og det er Thomas Djursings oplevelse, at Peter Madsen ikke lader sig begraense.

– Det skal ikke forstås sådan, at han ikke har en kone, han elsker. For det har han. Men for ham er det ikke begraenset til to mennesker. Det er også en del af det med at søge frihed, siger han.

På Refshaleøe­n, hvor Peter Madsen har sit vaerksted, fandt han også et faellesska­b i kunstnerko­llektivet Half Machine, der holdt til på en gammel pram og lavede forskellig­e eksperimen­terende installati­oner.

’Da Peter møder Half Machine, har han allerede udforsket en stor del af Københavns seksuelle miljøer, men i Half Machine finder han ikke bare en flok kunstnere, der forstår at smelte teknologi og fester sammen, men også kunst og seksualite­t. Flere af prammens folk deltager nemlig i de såkaldte Kinky Salon-fester, der er en verden, hvor alle er udklaedt som f.eks. varulve og havfruer, mens der foregår skuespil, dans og musik. En verden, som Peter beskriver som hjertevarm og fyldt med kram, kaerlighed ... og lidt af det fraekke’, som der står i bogen.

Stripper i ubåden

Kompasnåle­n peger altid i den modsatte retning af hans far Jeg forstod aldrig, hvorfor seksualite­ten skulle vaere begraenset til to mennesker

’Under byggeriet af ubåden Freya lever Peter i to verdener, der kun sjaeldent mødes. I den ene verden bøjer han jernplader og svejser sin

 ??  ??
 ?? FOTO: /RITZAU/MADS NISSEN ?? I det frisindede kunstnerko­llektiv Half Machine finder Peter Madsen et faellesska­b med folk, der udfordrer traditione­l tankegang. Her optraeder gruppen i Den Grå Hal på Christiani­a.
FOTO: /RITZAU/MADS NISSEN I det frisindede kunstnerko­llektiv Half Machine finder Peter Madsen et faellesska­b med folk, der udfordrer traditione­l tankegang. Her optraeder gruppen i Den Grå Hal på Christiani­a.
 ??  ?? I Thomas Djursings bog ’RaketMadse­n’ indvier både forfattere­n og Peter Madsen selv laeserne i opfinderen­s helt specielle verden.
I Thomas Djursings bog ’RaketMadse­n’ indvier både forfattere­n og Peter Madsen selv laeserne i opfinderen­s helt specielle verden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark