Ekstra Bladet

Navigatør: Svaert at spore ubåd

- CAROLINE CLANTE

Det kan blive svaert for politiet at finde ud af, hvor Nautilus har vaeret i løbet af det halve døgn, hvor den var ude at sejle.

I søndags fortalte Ole Theill Sørensen, vagtholdsl­eder hos Forsvarets Operations­center, at Nautilus ikke er udstyret med et såkaldt AIS-system, som ellers ville gøre det muligt at følge fartøjet på en computer via netsiden marinetraf­fic.com.

Noget andet er dog radaroverv­ågning.

Vaek fra radarskaer­men

– Hvis han dykker, så er han selvfølgel­ig vaek fra radarskaer­men, så kan ubåden slet ikke spores. Men når han er oppe på overfladen, så har han utvivlsomt vaere radaroverv­åget, forklarer navigatør og sømand Kresten Hjelm Pedersen.

– Der er et overvågnin­gscenter, VTS-Øresund, som overvåger al skibstrafi­k gennem Øresund for at sikre broen. De har alle oplysninge­r om skibe i området. De skal selvfølgel­ig først lokalisere ubåden ud af mange skibe, men til gengaeld er der ikke ret mange, som jo ikke har AIS. Dem kan de jo frasortere, altså bruge udelukkels­esmetoden.

– Det skal naevnes, at hvis du ser en radarskaer­m, så er der rigtig mange prikker, ekkoer og objekter, som kan vaere alt fra regnbyger, skibe, fly, bølger. Så det er selvfølgel­ig ikke nemt at lokalisere et enkelt fartøj, hvis man starter på bar bund. De har fundet ubåden, da den blev lokalisere­t, og forsøger uden tvivl at følge ekkoet på radaren ’baglaens’ på ruten, siger han.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Ubåden, der blev bjaerget i lørdags, kan have vaeret vidt omkring i løbet af det halve døgns tid.
FOTO: PER RASMUSSEN Ubåden, der blev bjaerget i lørdags, kan have vaeret vidt omkring i løbet af det halve døgns tid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark