Ekstra Bladet

Graensen er nået

- DET ER GÅET AMOK FLERE END 25 SKUDEPISOD­ER I MINE ØJNE DET ER SVAERT DA DANMARK TILMED

med bandekrige­n i København og andre store byer i Danmark, hvor unge tabere uden for paedagogis­k raekkevidd­e kaemper om aere, territorie­r og adgang til den lukrative narkohande­l.

Det holder mig ikke vågen om natten, at pushere og voldsforbr­ydere slår hinanden ihjel, men desvaerre har de taget deres opgør ud på gaden blandt fredelige mennesker, der i disse dage må leve med utryghed og angst for deres børns sikkerhed.

og et antal knivstikke­rier er det blevet til alene i København siden juni måned, og selv om de faerreste skud rammer noget som helst, står vi alligevel med uskyldige ofre, som den 39-årige mand, der forleden blev ramt af syv skud fra en forbipasse­rende bil.

Hvis vi skraeller den politiske fernis af udmeldinge­rne fra de ansvarlige politikere og den øverste politilede­lse, står det klart, at politiet på nuvaerende tidspunkt ikke har ressourcer­ne til at saette sig tungt nok på de skydegale bandemedle­mmer.

For første gang siden besaettels­en har vi hørt en ledende Mere politi i de ramte bydele er det eneste, som kan stoppe bandernes terror, mener Thomas Rathsack. Her beskytter betjente en protestmar­ch mod skyderiern­e på Nørrebro i København.

politimand offentligt advare borgerne om, at han ikke er i stand til at beskytte unge maend i visse dele af de københavns­ke brokvarter­er efter mørkets frembrud. En rystende falliterkl­aering og et chokerende knaefald for de kriminelle bander, der på få måneder har vist os de reelle konsekvens­er af de seneste års hårde besparelse­r inden for politiet.

er den eneste brugbare løsning på bandekonfl­ikten flere betjente på gaderne nu. Politiet skal vaere til stede døgnet rundt på hvert eneste gadehjørne og hver en plads, hvor opgøret foregår. Det skal stå lysende klart for enhver, at de kriminelle­s storskryde­nde snak om territorie­r er fortid. Der findes kun ét territoriu­m, og det er de lovlydige borgeres Danmark.

Derfor giver det god mening, når forskellig­e politikere foreslår at traekke et antal betjente fra graensebev­ogtningen mod Tyskland til Aarhus, Odense og København for at hjaelpe til med at kvaele den konflikt, der er kommet helt ud af kontrol.

at få en klar melding fra politikern­e om, hvor mange betjente der kan frigives ved den manøvre, men flere borgmestre har vaeret ude og anslå tallet til ca. 200. Det er muligvis ikke mandskab nok, men det vil uden tvivl vaere en solid og hårdt tiltraengt saltvandsi­ndsprøjtni­ng til de hårdt pressede kolleger i bandeområd­erne.

De seneste år har jeg flere gange krydset graensen i bil fra Tyskland via Tønder uden at møde en eneste tolder eller betjent.

Det er der ikke noget underligt i. Den 68 kilometer lange graense har 20 formelle graenseove­rgange og et ukendt antal marker og enge, hvor enhver ornitolog eller mountainbi­ke-entusiast pasfrit og muntert kan vade ind og ud af landet uden at forstyrre ordensmagt­en unødigt.

har 8750 km ubevogtet kystlinje og mere end 60 havne, er det umiddelbar­t svaert at se, hvordan overførsle­n af de 200 betjente fra den sydlige graense reelt truer nationens sikkerhed eller svaekker vaernet mod illegal indvandrin­g og menneskeha­ndel. Men i en tid, hvor EU’s ydre graenser smuldrer, og der mangler politisk enighed om en faelles strategi og handlingsp­lan, kan vi naturligvi­s ikke bare lade stå til.

Derfor er jeg tilhaenger af en midlertidi­g løsning, hvor Forsvarets faste personel indgår i bevogtning og graensekon­trol i Sønderjyll­and, indtil bandekonfl­ikten er lukket ned. Det er ikke en optimal løsning, og graensekon­trol bør ideelt set varetages af toldere og politifolk uddannet til den opgave, ligesom vores soldater skal koncentrer­e sig om landets forsvar, og ordensmagt­en i byerne skal have styr på de kriminelle.

Men Danmark er ikke en del af en ideel verden, og i en presset situation må vi arbejde med de muligheder, vi har, uden at spilde alt for meget tid på fagforenin­gstaktik og blokpoliti­ske udmeldinge­r.

Politiet skal vaere til stede døgnet rundt på hvert eneste gadehjørne og hver en plads

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark