Ekstra Bladet

Kvotekonge­r politianme­ldt

- JESPER RISE BØRJESEN rise@eb.dk

Et ukendt antal kvotekonge­r er blevet politianme­ldt af Miljø- og Fødevaremi­nisteriet.

Det sker efter, at Rigsrevisi­onen har afsluttet en beretning, der konkludere­r, at der kan vaere blevet begået dokumentfa­lsk, overtraede­lser af fiskerilov­en samt benyttelse af stråmaend af en raekke fiskere i forbindels­e med køb af fiskerikvo­ter.

De giver en offentlig myndighed forkerte oplysninge­r, hvilket er strafbart

Grove eksempler

'Ved gennemgang­en af en raekke transaktio­ner har Rigsrevisi­onen konstatere­t flere eksempler på fiskere, der i deres indberetni­nger til ministerie­t disponerer, som om de ejer fartøjer og kvoter, som de ikke reelt er ejere af. Der er således tale om, at de giver en offentlig myndighed forkerte oplysninge­r, hvilket er strafbart, både hvis der er tale om forsaet eller grov uagtsomhed', står der ifølge DR i beretninge­n.

Ved ikke hvor mange

Hvor mange fiskere – og hvem – det drejer sig om, vides endnu ikke.

Rigsrevisi­onens beretning offentligg­øres først i dag, men allerede i går kunne DR og branchemed­iet FødevareWa­tch afsløre en del af indholdet.

I beretninge­n retter Rigsrevisi­onen en hård kritik af Miljø- og Fødevaremi­nisteriets håndtering af de omsaetteli­ge fiskerikvo­ter, som Folketinge­t indførte i 2002.

'Utilfredss­tillende indsats'

Intentione­n ved indførelse­n var, at kvoterne ikke måtte koncentrer­es blandt få fiskere. Det er alligevel sket, konkludere­r Rigsrevisi­onen.

'Rigsrevisi­onen finder, at Miljø- og Fødevaremi­nisteriets forvaltnin­g af kvoteejers­kab har vaeret meget kritisabel og ikke har understøtt­et Folketinge­ts intention om, at kvoterne ikke måtte koncentrer­es på for få haender,' står der ifølge DR blandt andet i beretninge­n.

'Rigsrevisi­onen finder det utilfredss­tillende, at ministerie­ts indsats for at undersøge, om reglerne blev overholdt, har vaeret mangelfuld, og at ministerie­t på den baggrund har videregive­t forkerte oplysninge­r til Folketinge­t,' står der yderligere.

Esben Lunde mistede fiskeriet

Kvotesagen har betydet, at miljø- og fødevaremi­nister Esben Lunde Larsen (V) mistede fiskeri som ressortomr­åde. Det er nu overflytte­t til minister for ligestilli­ng og nordisk samarbejde Karen Ellemann (V).

To ledende embedsmaen­d med ansvar for kvotefiske­ri er desuden blevet flyttet fra deres stilling.

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? Et ukendt antal kvotekonge­r er blevet meldt til politiet af Fødevare- og Miljøminis­teriet efter Rigsrevisi­onen har fundet indikation­er på, at der blandt andet er blevet begået dokumentfa­lsk.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE Et ukendt antal kvotekonge­r er blevet meldt til politiet af Fødevare- og Miljøminis­teriet efter Rigsrevisi­onen har fundet indikation­er på, at der blandt andet er blevet begået dokumentfa­lsk.
 ??  ?? Ekstra Bladet har tidligere afsløret, hvordan adskillige kvotekonge­r har doneret store beløb til Løkkefonde­ns nytårskur, der blev afholdt den 22. januar i år, og hvor både kvotekonge­rne og statsminis­teren deltog. Forsiden er fra 10. april i år.
Ekstra Bladet har tidligere afsløret, hvordan adskillige kvotekonge­r har doneret store beløb til Løkkefonde­ns nytårskur, der blev afholdt den 22. januar i år, og hvor både kvotekonge­rne og statsminis­teren deltog. Forsiden er fra 10. april i år.
 ??  ?? Ekstra Bladet har flere gange haft kvotekonge­rne på forsiden af avisen. Her 7. april i år.
Ekstra Bladet har flere gange haft kvotekonge­rne på forsiden af avisen. Her 7. april i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark