Ekstra Bladet

Svaert at lede i Øresund

- CAROLINE CLANTE ccl@eb.dk

I eftersøgni­ngen af Kim Wall er Øresund et vanskeligt sted at lede, siger den svenske oceanograf Anders Stigebrand­t.

– Der er meget staerke strømforho­ld. Hvis kroppen er endt i Øresund, så er der er en stor risiko for, at strømmen kan føre hende flere mil vaek langs havbunden, måske endda ud i Østersøen, siger han.

Politiet har fortalt, at man håber på at finde Kim Wall i live, men at man har forberedt sig på ikke at gøre det. Derfor er eftersøgni­ngen også koncentrer­et om Østersøen og Køge Bugt – to steder, hvor ubåden har sejlet.

Øresund er ansvarlig for cirka 25 procent af vandudskif­tningen mellem Østersøen og Kattegat/Nordsøen, og derfor bliver der skabt helt bestemte strømforho­ld, forklarer Anders Stigebrand­t.

Højere saltindhol­d

Derudover er der forskellig­t saltindhol­d i både Nordsøen og Øresund, og det kan også påvirke, hvor langt et eventuelt lig flyder videre.

– Vandet, som trykkes ind i Øresund fra Nordsøen, har et højere saltindhol­d, og det laegger sig på bunden. Det har betydning, fordi strøm med et højere saltindhol­d kan bevaege sig hurtigere – det kan have en hastighed på flere meter pr. sekund, og det kan have betydning for, hvor en krop kan flyde hen, siger oceanograf­en.

– Der er ikke dybt i Øresund og slet ikke mellem Danmark og Sverige. Middeldybd­en angives til ca. 11 meter, men området består af både lavvandede bugter og områder med dybder op til omkring 40 meter.

 ?? FOTO: CHRISTIAN VALSTED, /RITZAU/PRIVATFOTO ?? Ingen livstegn
Der har ikke vaeret livstegn fra Kim Wall, siden hun forsvandt i forbindels­e med en ubådstur med nu drabssigte­de Peter Madsen. Han naegter sig skyldig.
FOTO: CHRISTIAN VALSTED, /RITZAU/PRIVATFOTO Ingen livstegn Der har ikke vaeret livstegn fra Kim Wall, siden hun forsvandt i forbindels­e med en ubådstur med nu drabssigte­de Peter Madsen. Han naegter sig skyldig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark