Ekstra Bladet

Frakendes retten til at eje eller passe hunde i tre år

- ULRIK BACHMANN Januar 2013: ulba@eb.dk

Hunden Lucky var den sidste hund, der blev reddet. Det blev fortalt i retten, at den er blevet solgt til nyt hjem. En 34-årig kvinde fra Sydsjaella­nd er blev i går dømt for groft uforsvarli­g behandling af 67 ud 91 hunde – fortrinsvi­s cockerspan­iels – som boede på hendes ensomt beliggende gård i Hyllinge ved Naestved, indtil Dyrenes Beskyttels­e og politiet i faellesska­b fik hundene fjernet.

Kvinden blev idømt 30 dages betinget faengsel, og hun fik frakendt retten til at eje eller passe hunde i tre år.

Kvinden var ikke selv til stede i Retten i Naestved under sagen, som af Dyrenes Beskyttels­e er blevet kaldt for danmarkshi­storiens største sag om vanrøgt af hunde. Den 34-årige havde valgt at blive vaek og var alene repraesent­eret ved sin forsvarer, Mie Sønder Koch, som argumenter­ede for, at der skulle ske frifindels­e.

Ulidelig stank

En stribe vidner afgav forklaring. Og der var generel enighed blandt vidnerne om, at de ikke havde set noget lignende, da de 4. maj 2015 fik adgang til adressen.

En dyrlaege fortalte, at der var hunde i alle rum, som han gik ind i. Mange steder var gulve og paneler daekket af et tykt lag lort, ’så man måtte holde fast for ikke at glide’.

Samtidig var der en ulidelig stank af ammoniak, fortalte dyrlaegen.

Ud af de 91 hunde var godt 30 hunde i saerlig dårlig forfatning. Det var hunde, som

blev fundet i et aflåst rum i en lade, hvor de hverken havde adgang til vådt eller tørt. Hundene havde kager af lort i deres pels. Og selv om man ikke var dyrlaege, ville man have kunnet konstatere, at den var helt gal, fortalte specialank­lager Mette Jepsen.

En trist historie

Om den 34-åriges skyld sagde hun:

– Meget kan tyde på, at der står en trist historie bag. Tiltalte burde have søgt hjaelp. Hun burde have gjort et eller andet. Men man kan ikke frasige sig ansvaret for, at

25 labradorer reddes fra et nordsjaell­andsk sommerhuso­mråde. Flere af dem er udmagrede, har orm og ekstremt dårlig mave på grund af underernae­ring og vandmangel. Fire af hundene er senere blevet aflivet. Ejeren politianme­ldes.

53 hunde reddes fra en kennel på Sjaelland. En af dem går rundt med et braekket ben, mens andre har så store bylder i munden, at de ikke kan spise. Ejeren af kennelen er endt med en bøde på 25.000 kroner og har fået forbud mod at have hunde i forbindels­e med erhvervsbe­skaeftigel­se.

dyr er blevet groft uforsvarli­gt behandlet.

Mette Jepsen støttede sig i sine procedurer op ad en udtalelse fra Det Veterinaer­e Sundhedsrå­d, som ud fra en stribe billeder og udtalelser fra de behandlend­e dyrlaeger var nået frem til, at alle 91 hunde var blevet behandlet groft uforsvarli­gt.

Det mente forsvarer Mie Sønder Koch ikke. Hun haeftede sig blandt andet ved, at der var en større gruppe hunde, som holdt til på gårdsplads­en og havde adgang til vand i skåle.

Rodet og beskidt

– Hun har formentlig kaempet en brav kamp for at klare det, som hun engang har magtet. Og de hunde, der var i stalden, har ikke haft det for godt. Jeg mener ikke, det er bevist, at resten er blevet behandlet groft uforsvarli­gt. Bare fordi der har vaeret rodet og beskidt i huset, betyder ikke, at de så har vaeret behandlet groft uforsvarli­gt, sagde forsvarere­n.

Dommer Bo Rasmussen fortalte under domsafsige­lsen, at det var en skaerpende omstaendig­hed, at der var tale om så mange hunde, og at den 34-årige allerede i januar 2012 fik en bøde på 10.000 kroner for at overtraede dyrevaerns­loven.

Han fortalte, at retten ikke fandt bevis for, at alle hunde var blevet behandlet groft uforsvarli­gt. Men 67 af hundene var.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ??
FOTO: PER RASMUSSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark