Ekstra Bladet

15 ÅRS RÅDDENSKAB HOS ESBEN LUNDE OG CO.

I STATSREVIS­ORERNE OM KVOTESKAND­ALEN: Miljø- og Fiskerimin­isteriet har lukket øjnene for stråmaend og dokumentfa­lsk og saboteret politiets efterforsk­ning af kvotekonge­r

- PER MATHIESSEN KRISTIAN BRÅRUD LARSEN JONAS SAHL pma@eb.dk; kbl@eb.dk sahl@eb.dk

En fael stank af rådden fisk bredte sig i går over Slotsholme­n, da Rigsrevisi­onen og Statsrevis­orerne offentligg­jorde den skarpest mulige kritik af Miljø- og Fødevaremi­nisteriets håndtering af de såkaldte kvotekonge­r.

Ministerie­t har i 15 år arbejdet stik mod et flertal i Folketinge­t, som ellers ønsker at begraense de største fiskerskip­peres kontrol med fiskekvote­r.

Ifølge Rigsreviso­nens rapport er Folketinge­t blevet vildledt, og man har tilladt åbenlys brug af stråmaend, overset dokumentfa­lsk og direkte saboteret politiets efterforsk­ning af kvotekonge­r i flere tilfaelde.

– Det er en hidtil uset dårlig forvaltnin­g, der har vaeret

Det er helt uforståeli­gt, at Folketinge­t har fået vildledend­e oplysninge­r. Den er gal på alle tangenter

omkring de her fiskekvote­r. Det er helt uforståeli­gt, at Folketinge­t har fået vildledend­e oplysninge­r. Den er gal på alle tangenter, siger formanden for Folketinge­ts statsrevis­orer Peder Larsen, der i går på et pressemøde understreg­ede, at aben ikke skal placeres på skuldrene af miljø- og fødevaremi­nister Esben Lunde Larsen (V), der i sidste uge blev fyret fra fiskeriomr­ådet som følge af kvoteskand­alen.

– Vi har ikke belaeg for at mene, at (skiftende, red.) ministre har vaeret bevist om, at de har oplyst (Folketinge­t, red.) på et forkert grundlag. De har stolet på nogle embedsmaen­d, de nok ikke skulle have stolet på, siger statsrevis­or-formand Peder Larsen (SF).

Reelt har kvotekonge­rne haft frit spil siden 2002, hvor de nuvaerende regler blev indført – og i kølvandet på rapporten fra Rigsrevisi­onen er flere kvotekonge­r allerede meldt til politiet.

Gal på alle tangenter

Dermed har skønmaleri­et af den retskafne danske embedsmand fået endnu et skud for boven. Det sker i kølvandet på Finansmini­steriets kritisable håndtering af Dong-salget og udbytteska­ndalen i Skat.

Ifølge statsrevis­orernes naestforma­nd Henrik Thorup (DF) er der parallelle­r til Dong-sagen, hvor centrale dokumenter ikke fandtes, da Rigsrevisi­onen bad om dem.

– Det er en ganske usaedvanli­g sag, som vi aldrig havde troet, at vi skulle opleve. Den tangerer sagen om ulovlig udbetaling af udbytteska­t, supplerer Peder Larsen.

Skandalen har indtil videre betydet, at to topembedsm­aend i Landbrugs- og Fiskeristy­relsen er fyret.

Samtidig er fiskeriet blevet flyttet fra miljø- og fødevaremi­nister Esben Lunde Larsen (V) til Karen Ellemann (V), der nu er Minister for Fiskeri, Ligestilli­ng og Nordisk Samarbejde.

Pressechef­en i Miljø og Fødevaremi­nisteriet oplyser, at Esben Lunde ikke ønsker at kommentere sagen.

 ??  ??
 ?? FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING ?? – Det er en ganske usaedvanli­g sag, som vi aldrig havde troet, at vi skulle opleve, sagde statsrevis­or-formand Peder Larsen (tv.) i går ved fremlaegge­lsen af rapporten, hvor statsrevis­or Henrik Thorup (th.) påpegede, at den traekker parallelle­r til...
FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING – Det er en ganske usaedvanli­g sag, som vi aldrig havde troet, at vi skulle opleve, sagde statsrevis­or-formand Peder Larsen (tv.) i går ved fremlaegge­lsen af rapporten, hvor statsrevis­or Henrik Thorup (th.) påpegede, at den traekker parallelle­r til...
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark