Ekstra Bladet

I flyverskju­l

- KARSTEN GØTTLER kag@eb.dk

Kvotekonge­n af Thyborøn, John-Anker Hametner Larsen, er mildt sagt ikke begejstret for den nye kritik af måden, Danmarks fiskekvote­r er blevet fordelt på.

En kritik, som kan betyde, at han må aflevere nogle af sine store fiskekvote­r igen.

I foråret inviterede han ellers Ekstra Bladet på kaffe i domicilet for sine ni skibe på Nordsøkaj i Thyborøn. Men i går truede han naermest vores reporter med taesk på et naermere angivet sted.

’Du behøver ikke tage skiftetøj med’, skrev den vestjyske fiskematad­or i en aggressiv sms til reporteren.

Derefter gik han i flyverskju­l.

Fiskeri bag velstand

John-Anker Hametner Larsen er blot en ud af en halv snes storfisker­e, som tilsammen sidder på naesten halvdelen af de danske fiskekvote­r.

I Thyborøn beskaeftig­er hans rederi og andre firmaer 50 personer. Hvis han ryger i svinget, ryger mange af dem med.

Sommerens turisme giver langtfra afkast nok den vestjyske fiskerby, selv om lange stimer af tyske turister i øjeblikket flokkes om isbarer og lokale fiskehandl­ere.

Man skal ikke kimse ad, at de millioner, som de store fiskere tjener, bliver geninveste­ret i området. Det skaber jobs og omsaetning, og det betyder alt for byen.

– Uden kvotekonge­rne var der ikke meget liv tilbage i de vestjyske havne, siger en lokal smedemeste­r, som Ekstra Bladets reportere traeffer på Nordsøkaj.

Han ikke skal have noget af at se sit foto og navn i avisen.

– Nej, tak. Jeg skal også vaere her i morgen.

Tavshed om kvoter

En forbløffen­de gaengs holdning, som deles af samtlige fiskere og håndvaerke­re, vi løber på denne onsdag. Nok har vestjydern­e hår på brystet, men når det kommer til at udtale sig om kvotekonge­r, er der ikke meget mandshjert­e tilbage.

– Du kan skrive det, som du vil, men hvis man siger noget, har man allerede sagt for meget, siger en anden af fiskerihav­nens faste folk.

– Hvis det er så slemt, som de siger, kan sagen få slemme konsekvens­er for en by som Thyborøn. Det kan man have mange meninger om, men dem holder vi for os selv, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark