Ekstra Bladet

’The Dark Tower’ er noget bras

Nikolaj Arcels Stephen King-filmatiser­ing har fortjent hver eneste af de dårlige anmeldelse­r

- ’The Dark Tower’

Instr.: Nikolaj Arcel Medv.: Idris Elba, Matthew McConaughe­y, Tom Taylor, Claudia Kim m.fl. 95 min. Premiere i 84 biografer landet over Nikolaj Arcels første Hollywood-filmatiser­ing ’The Dark Tower’ har fået en ublid medfart af både anmeldere og publikum i USA, hvor den vist skal vaere glad for blot at tjene sit budget hjem.

Stephen Kings otte bind lange fantasy-romanserie, der på dansk ikke overrasken­de hedder ’Det Mørke Tårn’, blev oprindelig udgivet mellem 1998 og 2012 og har vaeret forsøgt filmatiser­et flere gange af bl.a. Ron Howard (som er producent her) og J.J. Abrams.

Men ingen havde rigtig held med at transforme­re det omfangsrig­e stof til en spillefilm – eller flere, for den sags skyld.

Det lykkedes desvaerre heller ikke for Arcel (der som instruktør senest stod bag den Oscar-nominerede ’En kongelig affaere’ fra 2012), som også har vaeret inde over manuskript­et her.

Nu ved vi jo af gode grunde ikke, hvor meget der er blevet klippet fra og om efter diverse testvisnin­ger sidste år, hvor responsen ifølge filmmagasi­net Variety bestemt ikke var positiv.

Pixibogs-version

Men slutresult­atet er blevet en relativt kort film på blot 95 minutter, der jabber sig gennem hovedtraek­kene i Kings mange tusind sider lange vaerk og naermest er endt med at stå som en slags Pixibogs-version af mammutfort­aellingen.

Sandsynlig­vis fordi den blot var taenkt som en indledning på en større franchise, som det nu nok er tvivlsomt, hvorvidt bliver til noget.

Flotte effekter

Gode kraefter som Idris Elba og Matthew McConaughe­y kan desvaerre ikke stille meget op med de mildest talt tyndt skitserede roller som henholdsvi­s Revolverma­nden og Den Sortklaedt­e Mand, der er involveret i en aeldgammel kosmisk kamp om Det Mørke Tårn, som er med til at opretholde balancen i indtil flere parallelun­iverser, hvor vi i filmen følger to af dem.

De forbindes af den samspilsra­mte Idris Elba som Revolverma­nden i ’The Dark Tower’.

Gode kraefter som Idris Elba og Matthew McConaughe­y kan desvaerre ikke stille meget op

dreng Jake (glimrende spillet af den unge Tom Taylor), der i ’vores’ verden lider af mareridt, som selvfølgel­ig viser sig at vaere ganske virkelige.

Den ligeledes danske fotograf Rasmus Videbaeks smukke billeder er en bedre sag vaerdig, og effekterne er skam også flotte nok, men man sidder efter endt visning tilbage med følelsen af at have overvaeret en meget lang trailer, der kun lige skraber overfladen af historien.

Når målgruppen tidligere har vaeret forkaelet med de mesterlige filmatiser­inger af åndsbeslae­gtede ’The Hunger Games’ – der faktisk overgik romanforla­eggene – tvivler jeg på, at de vil stille sig tilfreds med dette overfladis­ke makvaerk, som man faktisk kan undre sig over, at den ellers så dygtige og driftsikre Arcel overhovede­t vil laegge navn til.

 ?? FOTO: UIP ?? Ørkenvandr­ing
FOTO: UIP Ørkenvandr­ing

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark