Ekstra Bladet

Sympatisk portraet af legendaris­k racerkører

- ’Superswede – en film om Ronnie Peterson’

Ronnie Peterson døde som følge af et uheld på Monza-banen i Milano i september 1978. Instr.: Henrik Jannson-Schweizer. Medv.: Ronnie Peterson, Niki Lauda, Sir Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi m.fl. 96 min. Da Ekstra Bladet i foråret 2016 bad et panel af eksperter om at kåre alle tiders bedste Formel 1-kørere, røg svenskeren Ronnie Peterson ind på en fornem 14. plads på trods af, at det aldrig lykkedes ham at vinde verdensmes­terskabet. Han regnes stadig for en af hurtigste kørere nogen sinde, og huskes stadig for sin karakteris­tiske, glidende kørestil.

Da jeg var knaegt i 70’erne, var han et sports-ikon på linje med Zlatan Ibrahimovi­c i dag, og jeg kan stadig huske de slørede tv-billeder fra dengang, han svaert tilskadeko­mmen blev båret vaek fra sin flammeomsp­aendte Lotus-racer efter at vaere kørt galt under Italiens Grand Prix på Monza-banen 10. september 1978. Han døde på hospitalet dagen efter af en blodprop, 34 år gammel.

Nu debuterer manuskript­forfattere­n og producente­n bag succesfilm­ene ’Den hundredåri­ge der kravlede ud af vinduet og forsvandt’ samt dens efterfølge­r, Henrik Jansson-Schweizer, som instruktør med dette portraet af landsmande­n.

En gennemsymp­atisk fyr

Datteren Nina, der blot var en lille pige, da Peterson døde, og ikke har nogen direkte erindring om ham, er filmens fortaellem­aessige omdrejning­spunkt, men ellers er den ganske klassisk bygget op omkring gamle klip fra arkiverne samt nutidige interview med kollegaer, konkurrent­er og venner såsom Niki Lauda, Emerson Fittipaldi, Sir Jackie Stewart og Mario Andretti.

Der tegnes et portraet af en tilsynelad­ende gennemsymp­atisk fyr, der grundlaegg­ende blev ved med at vaere den fartglade knaegt fra Örebro, som blot havde skiftet faderens hjemmebygg­ede gokarts ud med lidt flere hestekraef­ter. Samtidig får vi også et fascineren­de indblik i datidens Formel 1-miljø, der fremstår langt mere glamourøst og (dødens)farligt, end tilfaeldet er i dag – på godt og ondt.

 ?? FOTO: MIRACLE FILM ??
FOTO: MIRACLE FILM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark