Ekstra Bladet

Blatter spiller offer i ny FIFA-ballade

- JAN JENSEN ANDREAS SELLIAAS jaj@eb.dk

FIFA’s tidligere topfolk med den 81-årige eks-praesident Sepp Blatter i spidsen er røget i et gevaldigt slagsmål om fortidens synder.

Fejden tager udgangspun­kt i FBI’s efterforsk­ning af Blatters aera, som endte med, at mere end 40 fodboldbos­ser – blandt andre flere af FIFA’s vicepraesi­denter – blev anklaget, faengslet og i enkelte tilfaelde allerede dømt for korruption.

Selv måtte Blatter gå som praesident for FIFA, men nu forsøger han at fremstille sig selv som offer.

Sepp Blatter haevder, at han blev forrådt og holdt i uvidenhed af sine naermeste medarbejde­re, herunder sin tidligere højre hånd generalsek­retaer Jerome Valcke. Det afviser Jerome Valcke med en raekke opsigtsvae­kkende udtalelser over for Ekstra Bladet og Nettavisen.

Hemmelig aftale

Forhistori­en er den, at den tyske avis Der Spiegel i – Jeg føler mig forrådt. Det ser ud til, at folk i FIFA vidste, at USA truede os, men de informered­e ikke bossen, udtaler Sepp Blatter om FIFA-skandalen. weekenden afslørede, at FIFA’s tidligere juridiske direktør Marco Villiger lavede en hemmelig aftale med et amerikansk advokatfir­ma, som skulle forsvare FIFA over for de amerikansk­e justitsmyn­digheder.

Forberedt i god tid

Det bemaerkels­esvaerdige er, at aftalen blev indgået i december 2014, fem måneder før politiet tidligt om morgenen 27. maj 2015 stormede det mondaene FIFA-hotel Baur Au Lac i Zürich. Her blev de første syv FIFA-bosser arresteret i det, der siden har udviklet sig til at vaere den største korruption­ssag i sportens historie.

Hele aktionen var koordinere­t med det amerikansk­e forbundspo­liti FBI. Ekstra Bladet var til stede i Zürich, da politiet rykkede ind, og det var helt klart indtrykket, at FIFA som helhed var blevet taget på sengen.

Otte siders kontrakt

Spiegels afsløring fortaeller en anden historie. Fem måneder før stormen på Baur au Lac underskrev FIFA’s tre ledende embedsmaen­d, generalsek­retaer Jerome Valcke, finansdire­ktør Markus Kattner og juridisk direktør Marco Villiger 19. december 2014 en otte sider lang kontrakt med det amerikansk­e advokatfir­ma Quinn Emmanuel.

Af kontrakten fremgår det, at FIFA var klar over, at de amerikansk­e justitsmyn­digheder var i gang med en efterforsk­ning, og advokatern­e fra Quinn Emmanuel skulle således have 6000 kroner i timen for at forsvare FIFA’s interesser. Desuden fik firmaets advokater tilladelse til at flyve på business class.

I de to år, der siden er gået, har FIFA brugt mere end 800 millioner kroner på advokatudg­ifter.

Men nu siger Blatter, at han intet vidste om aftalen med Quinn Emmanuel, og at hans tre naermeste medarbejde­re havde holdt ham i uvidenhed.

Internatio­nalt plot

I går sagde han til den schweizisk­e avis Blick:

– Jeg har altid troet, at der var et internatio­nalt plot imod mig, fordi USA ikke fik VM i 2022. Men en intern konspirati­on! Aldrig i livet. Jeg føler mig forrådt. Det ser ud til, at folk i FIFA vidste, at USA truede os, men de informered­e ikke bossen.

Den udlaegning afviser Jerome Valcke i en mailkorres­pondance over for Ekstra Bladet og Nettavisen. Valcke skriver:

– Det er en ganske voldsom anklage imod mig. Men det er en vittighed – en anklage hvor Blatter siger, at han ikke var klar over, hvad der foregik.

Husker ikke kontrakten

– For det første. Jeg husker ikke kontrakten.

– For det andet. Det ser ud til, at kontrakten blev lavet for at beskytte FIFA’s interesser.

– For det tredje. Jeg har ikke underskrev­et en eneste vigtig aftale uden Blatters viden

– Endelig er jeg forundret over, at hver gang, noget dukker op, siger folk med en meget selektiv hukommelse, at det er Valckes skyld eller ansvar. Jeg forstår ikke, at jeg var så mange år i FIFA, hvis jeg virkelig var så forfaerdel­ig. Hvis al det lort i de sidste 15 år er på grund af mig.

– Men blot for en ordens skyld. Denne aftale er lavet af Marco Villiger praecis som alle de andre aftaler, jeg har vaeret medundersk­river på sammen med Markus Kattner i mine år i FIFA.

– Fra nu af vil jeg ikke svare på flere spørgsmål om FIFA, skriver Valcke.

Villiger forfremmet

Markus Kattner siger til Der Spiegel, at han ikke kan huske kontrakten med Quinn Emmanuel, men hvis han har fået forelagt en kontrakt med Marco Villigers stempel på, har han uden tvivl skrevet under.

Jeg har altid troet, at der var et internatio­nalt plot imod mig, fordi USA ikke fik VM i 2022 Jeg har ikke underskrev­et en eneste vigtig aftale uden Blatters viden

Marco Villiger selv har ingen formået at hive et ord ud af. Han er den eneste af de fire, som stadig er i FIFA, hvor han er blevet forfremmet til vicegenera­lsekretaer.

Blatter, Valcke og Kattner er alle udelukket fra fodbold. Blandt andet fordi det blev afsløret, at de tilsammen indkassere­de en bonus på godt 500 millioner kroner efter VM i Brasilien i 2014.

Den historie afviser Blatter over for Blick, men han erkender, at han fik en bonus på 65 millioner kroner efter VM i Sydafrika i 2010.

– Det er penge, som jeg har betalt skat af, siger Blatter til den schweizisk­e avis.

 ?? FOTO: AP ?? De andres skyld
FOTO: AP De andres skyld

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark