Ekstra Bladet

Du skal vaere mentalt staerk når smerten saetter ind

- ANDERS ZACHO

Den danske ultra-distance cyklist Aske Søby ved, hvad ekstremspo­rt kraever af kroppen. I 2014 cyklede han tvaers over USA på ti dage i verdens hårdeste cykelløb – Race Across America. Det betød, at fynboen måtte sidde i sadlen op mod 23 timer hver eneste dag. Fysisk er det selvsagt modbydelig­t hårdt for alle, men det er den mentale del, der er afgørende for, at man klarer så stor en udfordring.

– En ting er den fysiske smerte, og den rammer alle mere eller mindre lige – det er den mentale smerte og den mentale kamp, der bliver afgørende, når du ikke har sovet i flere dage og bare skal traede videre og videre i pedalerne.

Når du kommer ud på dybt vand – derud, hvor du ikke kan bunde – det er der, det er sjovt

Men hvorfor dyrke sport, der er så ekstremt, at de fleste af os mister pusten ved bare tanken? For 27-årige Aske Søby er det kampen mod sig selv og den personlige udvikling, der tiltraekke­r ham mod udfordring­er, der går helt ud over det saedvanlig­e.

– Når du kommer ud på dybt vand – derud, hvor du ikke kan bunde – det er der, det er sjovt. Det er der, du laerer, hvem du er, og hvad du kan, siger Aske Søby.

Ud af comfort-zone

Aske Søby startede som profession­el cykelrytte­r, før han kastede sig ud i ekstremspo­rt. Han søgte en større udfordring, og det var netop trangen til at blive presset Det er den mentale del, der er afgørende for, at man klarer sig i ekstrem sport, mener Aske Søby (th.).

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ??
FOTO: ALL OVER PRESS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark