Ekstra Bladet

DRANSATTE BRYDER REGLERNE – med chefernes tilladelse

GIVTIG FRITID: Otte medarbejde­re har tilsammen tjent over 2,4 millioner kroner årligt på bijob

- JULIE KRAGH jukr@eb.dk

Ordstyrer-tjanser, foredrag, bogkontrak­ter. Journalist­erne på DR har travlt – også når de ikke er på skaermen.

For selv om de ansatte i Danmarks Radio er sikret en god månedsløn – vaerterne får i gennemsnit 53.000 kroner om måneden eksklusiv pension – så kan de nemt tjene lidt ekstra. Og for visse kan bijobberie­t vaere saerdeles lukrativt.

Officielt hedder det sig, at DR-ansatte ikke må tjene mere end 300.000 kroner årligt på bibeskaeft­igelse, men ingen regel uden undtagelse­r.

Således viser en aktindsigt, som Ekstra Bladet har søgt hos DR, at otte ansatte de seneste tre år har fået dispensati­on til at hive mere end de 300.000 kroner hjem.

Som ansat i DR må man gerne have bijob, men siden 2014 har man skullet melde sine eventuelle jobs ind til ledelsen, og de enkelte medarbejde­res ’fritidsakt­iviteter’ fremgår – i hvert fald som udgangspun­kt – af en offentligt tilgaengel­ig liste.

Dispensati­on

Men man kan både få dispensati­on fra den øvre graense på 300.000 kroner årligt og fra at optraede på listen over bijob. Der er altså et hemmeligt skaer over, hvem af DR’s ansatte, der tjener penge på hvad.

Og det er et problem, mener Mark Ørsten, der er medieforsk­er på RUC. Han er isaer bekymret over de vaerter, der optraeder som konferenci­erer eller ordstyrere for det private erhvervsli­v.

– Problemet opstår, fordi man ikke ved, hvorfor de otte medarbejde­re har fået dispensati­on. DR burde som minimum oplyse grunden. Ellers ender man jo med en opfattelse af, at der er noget galt, vurderer Ørsten, der mener, at dispensati­onen ikke er et problem, hvis indtaegter­ne kommer fra bogskriver­ier.

Han synes, det er positivt, at DR siden 2014 generelt har offentligg­jort bijob, men mener, at public service-kanalen har langt igen.

– DR kunne slippe for denne her debat ved mere transparen­s, konstatere­r han.

Også Jesper Termansen, der er Lytternes og seernes redaktør på DR, har kritiseret muligheden for at bryde beløbsgrae­nsen, ligesom han mener, at det burde fremgå af bibeskaeft­igelseslis­ten, om jobbet er ulønnet eller ulønnet

– Det er en overvejels­e vaerd, om ikke man skal undlade at give dispensati­on fra loftet på 300.000 kroner og ligeledes om, man skal undlade at en medarbejde­r kan blive undtaget fra at figurere på listen. Graenserne har rykket sig. Heldigvis uden at journalist­ers trovaerdig­hed generelt er sat helt over styr. Men faren for et trovaerdig­hedstab ligger hver gang ligefor, skrev han i et blogindlae­g tidligere på sommeren.

– Det er et tema, jeg vil beskaeftig­e mig med i min naeste halvårsrap­port til DR’s bestyrelse, tilføjer han til Ekstra Bladet.

Problemet opstår, fordi man ikke ved, hvorfor de otte medarbejde­re har fået dispensati­on. DR burde som minimum oplyse grunden

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark