Ekstra Bladet

Mit hjem er ikke en

I UDLEJER PÅ VILDSPOR: Susanne Nielsen naegter at åbne sin dør for sin udlejer, der ville vise lejlighede­r på Boller Slot ved Horsens frem for naboer, haveforeni­ng og kommunalt ansatte

- TORBEN RASK trl@eb.dk

De smukke omgivelser i og omkring det 500 år gamle Boller Slot få kilometer syd for Horsens er ganske indbydende. Det kan Susanne Nielsen også godt se. Men som lejer af et af lejemålene på det gamle, idyllisk beliggende vandslot ved Horsens Fjord er hun ikke rede til at lade sin udlejer, slotsejer Peter Vognsen Nørgaard, invitere ’gud og hvermand’ til at besøge hendes ny-indrettede lejlighed på 114 kvadratmet­er i de unikke rammer.

– Hvis jeg havde vidst, at jeg skulle åbne mit hjem for vildt fremmede, havde jeg aldrig underskrev­et lejekontra­kten i sin tid. Mit hjem skal ikke vaere som en zoologisk have, siger Susanne Nielsen til Ekstra Bladet.

Graenseove­rskridende

Den 49-årige sygeplejer­ske flyttede ind i lejlighede­n 15. maj i år.

Hun betaler 7708 kroner om måneden i leje, plus forbrug til elektricit­et. De i alt ti lejemål på slottet er af både varierende størrelse og pris, og Susanne Nielsens lejlighed er en af de mindre og billigste.

– Det handler overhovede­t ikke om, hvor meget jeg betaler for at bo her. Det er det graenseove­rskridende i, at en udlejer mener, at han har ret til at traede ind over min dørtaerske­l med, hvem han vil, uddyber Susanne Nielsen, der således ikke vil vaere ’en nyttig idiot’ for en udlejer, som kun er ude på at promovere sig selv, som hun siger.

Heller ikke de øvrige lejere på slottet vil have besøg af naboer, haveforeni­ng og kommune, som der ellers var lagt op til fra slotsejer og udlejer Peter Vognsen Nørgaards side. Åbent Hus-arrangemen­tet for de ovennaevnt­e skulle have fundet sted fredag 25. august, og Peter Vognsen Nørgaard havde bedt lejerne om at forlade deres bolig fra klokken 18 og i et par timer frem. Men da alle arrangemen­tets detaljer gik op for Susanne Nielsen og de øvrige beboere, smaekkede lejerne – blandt andet med lejeloven i hånden – dørene i for slotsejere­n og udlejeren.

Dette bekraeftes hos et par af de øvrige lejere, som Ekstra Bladet har talt med.

De øvrige lejere ønsker ikke at kommentere sagen yderligere. Hvorvidt det haenger sammen med, at lejerne først blev opmaerksom­me på udlejerens intentione­r, da Susanne Nielsen som den hidtil seneste flyttede ind i sin lejlighed for tre måneder siden, ønsker de, som Ekstra Bladet

Hvis jeg havde vidst, at jeg skulle åbne mit hjem for vildt fremmede, havde jeg aldrig underskrev­et lejekontra­kten I har det privilegiu­m at bo i en bemaerkels­esvaerdig bygning, som der er stor interesse for Slotsejer Peter Vognsen Nørgaard

har talt med, heller ikke at udtale sig om.

I en mail til slottets lejere fra Peter Vognsen Nørgaard afsendt mandag aften skriver udlejeren vredt: ’I burde skamme jer’! Han fortsaette­r: ’I har det privilegiu­m at bo i en bemaerkels­esvaerdig bygning, som der er stor

interesse for. Det er fantastisk, at der er stor interesse for den danske

kulturarv.’

Et naturligt ansvar

Peter Vognsen Nørgaard, der selv bor i en af slottets lejlighede­r, laegger i sit mail-svar til lejerne ikke skjul på, at han er både vred og skuffet.

’Min egen bolig har haft flere besøg og selv kronprinsp­arret har fremvist deres. Det er et naturligt ansvar, man har, når man beboer en interessan­t, fredet bolig. Jeg kunne uden problemer have haft rundvisnin­ger (af selve slottet, red.) hver weekend og helt sikkert have haft en god entréindta­egt, uden at I kunne komme med indsigelse­r. Jeg har ikke gjort dette, da det ville vaere til stor gene for jer. I stedet lavede jeg i god tid en aftale med jer for en lille brøkdel af dem, der ønsker at se stedet’, skriver Peter Vognsen Nørgaard og refererer til de inviterede, som ifølge udlejeren enten har taet tilknytnin­g til slottet, eller som har vaeret en stor hjaelp for at få projektet med boligindre­tning på stedet i mål.

Slotsejere­n skriver videre, at han er opvokset i Vendsyssel, hvor han ikke ville have vaeret forundret, hvis noget lignende var sket, men han er chokeret over, at denne form for naerighed, som han formulerer det, kan finde sted i Østjylland.

– Har han ikke en pointe. Kunne du ikke nemt have forladt dit hjem i et par timer?

– Nej, det har han ikke. Det er principiel­t forkert at opstille sådan et krav over for sine lejere. Hvad ville det naeste så blive, siger Susanne Nielsen.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Der er tale om eksklusive lejemål på et unikt sted i flotte, historiske omgivelser, så prisniveau­et er også ganske højt.
FOTO: ERNST VAN NORDE Der er tale om eksklusive lejemål på et unikt sted i flotte, historiske omgivelser, så prisniveau­et er også ganske højt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark