Ekstra Bladet

Rystende og intens

Kathryn Bigelows ’Detroit’ afslører politiets brutale likviderin­g af tre uskyldige sorte

- ’Detroit’ hq@eb.dk

Instr.: Kathryn Bigelow Medv.: John Boyega, Will Poulter, Algee Smith, Kaitlyn Dever m.fl. 142 min. Premiere i dag Den 65-årige Kathryn Bigelow – som i 2009 blev den første og hidtil eneste kvinde, der har modtaget en Oscar som bedste instruktør – er bestemt ikke bleg for at beskaeftig­e sig med kontrovers­ielle emner, selv om hun arbejder i hjertet af Hollywood.

I sine to forrige film, ’The Hurt Locker’ og ’Zero Dark Thirty’, beskaeftig­ede hun sig med henholdsvi­s Irakkrigen og likviderin­gen af Osama bin Laden.

Denne gang er det politivold og race-urolighede­r, der er emnerne, hvilket jo bestemt ikke er blevet mere uaktuelt end i sommeren 1967, hvor ’Detroit’ udspiller sig. Og på trods af tiden er der bestemt ikke meget 'summer of love' at spore her.

Efter en kort og relevant indledning, der saetter de dramatiske begivenhed­er i kontekst, havner vi lige midt i de voldsomme urolighede­r og plyndringe­r i Detroits slum, som fulgte i kølvandet på en brutal razzia på en smugkro – men i bund og grund antaendt af lang tids frustratio­n over tingenes ulige tilstand. Som til sidst resulterer i, at Nationalga­rden saettes ind.

Snigskytte på taget

Bigelow og fotografen Barry Ackroyd formår med deres intense, drama-dokumentar­iske stil at placere os midt i begivenhed­ernes centrum, ikke mindst da vi zoomer ind på Algiers Hotel, hvor en raekke sorte borgere (samt to naive hvide piger fra Ohio på eventyr) har søgt tilflugt og fester igennem.

Der rapportere­s (fejlagtigt) om en snigskytte på taget, og en lille flok betjente anført af den racistiske og afstumpede Krauss (en fremragend­e Will Poulter) ivaerksaet­ter en en intimidere­nde og brutal afhøring af gaesterne, som ser stort på alle procedurer

Manuskript­forfattere­n Mark Boal har lavet en omfattende research

og rettighede­r. Da dagen gryr, er tre unge mennesker blevet skudt på klos hold og endnu flere gennemtaev­et.

Scenerne herfra er nogle af de mest uforglemme­lige og ubehagelig­e (på den gode måde), jeg laenge har set i en biograf, og understreg­er, at Bigelow er en instruktør af de helt store, hvis nogen skulle vaere i tvivl.

Kridhvid jury

Det er vel naesten overflødig­t at sige, at alle de involvered­e (hvide) betjente efterfølge­nde blev frikendt af en kridhvid jury, selv om der var ubevaebned­e lig på bordet – og en af betjentene faktisk havde ’tilstået’.

Praecis hvad der er foregået, ved vi selvfølgel­ig ikke, men manuskript-forfattere­n, Mark Boal, har lavet en omfattende research og talt med alle de overlevend­e, som han kunne finde.

Men uanset sandhedsva­erdien (som jeg nu ikke ser nogen grund til at saette de store spørgsmåls­tegn ved), så fungerer ’Detroit’ blaendede som film – og det er trods alt det vigtigste her. Hvis man er krakilsk, kunne man indvende, at der godt kunne vaere skåret lidt i den lange (142 minutter) spilletid – eksempelvi­s virker sidehistor­ien om soul-orkestret The Dramatics en kende overflødig.

Men det er trods alt petitesser i forhold til en Hollywood-produktion, der vil andet og mere end at levere tomme kalorier og uforpligte­nde underholdn­ing.

Hermed anbefalet på det varmeste.

 ?? FOTO: SF FILM ?? ’Detroit’ er lavet i en drama-dokumentar­isk stil.
FOTO: SF FILM ’Detroit’ er lavet i en drama-dokumentar­isk stil.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark