Ekstra Bladet

Hollywood-stjernen Tom Cruise styrtdykke­r

- ’American Made’

Instr.: Doug Liman Medv.: Tom Cruise, Sarah Wright Olsen, Domhall Gleeson, Mauricio Mejia m.fl. 115 min. Premiere i 79 biografer landet over hos CIA. I første omgang skal han fra luften fotografer­e diverse baser tilhørende socialisti­ske oprørsstyr­ker i forskellig­e lande i Syd- og Latinameri­ka, men efterhånde­n griber opgaverne om sig, og lige pludselig er det ham, der står for den amerikansk­e regerings illegale våbenlever­ancer til Contra-bevaegelse­n, der bekaempede det sovjetisk støttede styre i Nicaragua.

Men der er jo ingen grund til at flyve tomhaendet hjem igen, så den entreprena­nte Sales indgår en aftale med Medellín-kartellet om at smugle kokain ind i USA.

At det må ende galt, er man på intet tidspunkt i tvivl om. Men selv om man kender slutningen, kan vejen derhen jo godt vaere underholde­nde. Men på trods af, hvor mange både politiske, psykologis­ke og moralske aspekter der ligger lige til højrebenet i fortaellin­gen, jappes der bare godmodigt derudad.

Et stort hul

Filmens største problem er Cruise, der spiller den opportunis­tiske,, drengede og tilsynelad­ende skrupelløs­e Sales som en godmodig familiefar, der bare er ude efter lidt spaending.

Der er med andre ord et stort hul i filmens centrum, som desvaerre ender med at traekke alle andre ned i anonymitet­en. Hvilket altså er lidt forbandet, når nu grundmater­ialet rummer så meget spraengsto­f, som tilfaeldet er. Vi taler trods alt om de begivenhed­er, der ledte frem til Iran-Contra-affaeren.

Men ’American Made’ hverken kan eller vil åbenbart noget med sin historie. Bortset fra at demonstrer­e Cruises flyvefaerd­igheder og velholdte ydre.

Det er som sådan ikke nogen dårlig film, blot en fuldstaend­ig ligegyldig en af slagsen. Og det er naesten de vaerste. Tom Cruise flyver en del i ’American Made’.

 ?? FOTO: UIP ??
FOTO: UIP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark