Ekstra Bladet

LØKKES SMINKEDE SKATTEFIDU­S

LAMBORGHIN­I-REFORMEN: Statsminis­teren solgte forslaget om skattelett­elser for 23 milliarder kroner på, at de er mest til gavn for HK’erne. Men det er faktisk omvendt, vurderer professor

-

Jo mere du tjener, jo mere får du ekstra i hånden med regeringen­s nye forslag til skattelett­elser for 23 milliarder kroner.

Det viser regeringen­s egne beregninge­r, selv om en stolt statsminis­ter kort før lanceringe­n slog fast, at hans skatterefo­rm ville komme danskere i en helt anden indkomstgr­uppe mest til gavn.

– Det er HK’erne, der får relativt flest penge, sagde Lars Løkke (V) til tv-stationern­e.

Den fremstilli­ng holder dog ikke vand, konstatere­r Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universite­t.

– Det billede er svaert at genkende, når man kigger på det materiale, som er sendt med. Det viser faktisk det modsatte. Både i kroner og øre og relativt set er det de store indkomster, der har de største forbedring­er, påpeger han.

27.000 kr. til direktøren

En HK’er, der for eksempel sidder ved kassen i supermarke­det, vil ifølge regeringen få 5000 kroner mere om året. En direktør, der tjener en million om året, vil derimod få knap 27.000 kroner.

Salgstrick­et var dog, at HK’eren relativt ville få mest ud af skattelett­elserne, men det afviser en graf i skatteudsp­illet med overskrift­en ’Sådan forlaenger vi opsvinget’.

Her påviser Finansmini­steriet selv, at jo større indtaegt man har, desto større procentuel­t udbytte får man af de skatte- og afgiftssae­nkninger, som regeringen foreslår.

I beregninge­n har Finansmini­steriet nemlig medtaget konsekvens­erne af, at regeringen også vil saenke bilafgifte­n på en måde, som isaer vil gøre dyre biler billigere.

Samtidig ser ministerie­t på, hvor meget der reelt er til rådighed for den enkelte dansker.

Regeringen­s udspil er faktisk det mest ulighedssk­abende siden 2001 ifølge en opgørelse fra den borgerlig-liberale taenketank Cepos.

Skatteudsp­illet medfører en stigning i indkomstfo­rskellene målt ved Gini-koefficien­ten på 0,46 procent. Det er et mål for graden af ulighed.

Men det er en marginal aendring, lød det fra samtlige fire ministre under praesentat­ionen i går.

– Den her reform skaber ulighed, men vi gør det med åbne øjne, fastslog skattemini­ster Karsten Lauritzen.

Den her reform skaber ulighed, men vi gør det med åbne øjne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark