Ekstra Bladet

Tulle sender – endnu en gang – LA i gulvet

- PLANERNE OM EN HØJERE PENSIONSAL­DER FØRST OG FREMMEST, BILAFGIFTE­N ER EN ØM SAG. VALGTE DF AT STÅ AF MEN ØVELSEN BLIVER KRAEVENDE

DF vil sørge for, at det kun er få dele af regeringen­s skatteplan­er, der bliver gennemført, og Thulesen Dahl vil isaer saette ind de steder, der rammer LA og Anders Samuelsen allermest.

Da regeringen i går omdelte den store skatteplan, var der ikke mange, som orkede at gennemregn­e regeringen­s tal i forhold til deres egen økonomi.

Hvorfor spilde tiden på noget, der alligevel ikke bliver til noget? Én ting er nemlig sikkert: Når vi kommer nogle måneder frem, vil det kunne konstatere­s, at det kun er en begraenset del af regeringen­s skatteplan­er, der bliver gennemført. Og med helt andre tal.

Det vil DF sørge for. Og Tulle vil isaer saette ind de steder, hvor det gør rigtig ondt på Anders Samuelsen.

Langt det meste af VLAK-planen for de højere indkomster bliver pillet ud eller skåret ned.

Regeringen har ellers gjort, hvad den kan for at gøre tingene spiselige for DF.

blev droppet. Løkke har taget grundige snakke med Kristian Thulesen Dahl. Anders Samuelsen måtte kaste topskatten over bord. Esben Lunde blev fyret som fiskerimin­ister, og DF har fået lovning på, at der vil blive taget rigtig meget hensyn, når der skal forhandles finanslov. Finansmini­ster Kristian Jensen har fået ordre til at skrue charmesmil­et på, når Thulesen Dahl ankommer.

Deres forhold har hidtil vaeret mere end anstrengt, og Jensen har sjaeldent forsømt en lejlighed til at gøre DF’erne sure. Det er nu, han skal vise, at han ikke bare kan passe sit hjemmearbe­jde som finansmini­ster og skrue nogle store forlig sammen, men også laegge sporene til et mere konstrukti­vt, langsigtet samarbejde mellem V og DF.

Regeringen må også indstille sig på, at store dele af dens planer ikke når laengere end pressemøde­t i går.

Og hvad betyder det så i praksis?

at skatten på arbejde, biler og pensioner ikke bliver saenket med de 23 mia., VLAK har lovet. Langtfra. Jobfradrag­et og det sociale frikort har en chance, men regeringen kommer ikke igennem med at fjerne loftet over beskaeftig­elsesfradr­aget. Det slog Tulle i går fast med syvtommers­øm: ’Det lyder måske mere mildt, at man taler om at fjerne et ’loft’ over beskaeftig­elsesfradr­aget, men reelt svarer det til at lave en topskattel­ettelse på 2,7 procent’, sagde han.

LA’s Ammitzbøll holdt i går en overgearet tale for de skattefri telefoner. Når LA ikke kan fjerne topskatten, man kan jo altid snakke om noget andet. Store penge er det ikke, kun skatten af 2800 kroner i 2018. Dem kan man ikke købe mange Lamborghin­i’er for.

Erhvervsmi­nister Brian Mikkelsens pensionspa­kke er der mere musik i. Sandsynlig­vis vil DF gå ind i forhandlin­ger, men vaere meget opmaerksom på, hvem der har fordelene, og hvad det koster.

DF og de røde partier vil have et helt nyt afgiftssys­tem, der belønner miljørigti­ge biler. Det samme vil autobranch­en. Regeringen foretraekk­er den enkle og hurtige løsning, som uheldigvis ’belønner’ de rigtig dyre biler.

Også her vil DF tilføje LA et nederlag. DF husker kun alt for godt, da champagnep­ropperne sprang hos LA, da afgiften sidste gang fik et ordentlig nøk nedad. Den risiko løber man ikke denne gang.

Uanset de ret hårde meldinger fra DF mod regeringen­s skatteudsp­il forventer jeg dog forlig på alle centrale punkter.

DF er ikke ultimative, og meget kan pakkes ind i, at der rent faktisk er mange penge at gøre godt med. Man kommer ikke i en situation, hvor det kun er velfaerd over for skattelett­elser. Regeringen­s tal vil vise, at der er penge til begge dele.

Og DF er som blåt parti også forpligtet i forhold til Lars Løkke.

på alle regeringen­s punkter, kunne Løkke lige så godt udskrive valg med det samme. Og det indgår ikke i planen hverken hos Løkke eller Tulle.

I virkelighe­den er det overordned­e politiske billede helt uaendret trods regeringen­s udspil. DF kaster ikke det gode for- hold til S over bord. Thulesen Dahl og Mette Frederikse­n mente det faktisk alvorligt, da de før sommeren indledte det taette samarbejde, som siden har vaeret regeringen­s helt store hovedpine.

I de kommende uger vil Kristian Jensen, Brian Mikkelsen og skattemini­ster Karsten Lauritzen naturligvi­s prøve at vriste DF ud af det socialdemo­kratiske favntag.

Der vil vaere forhandlin­gsforløb, som S slet ikke deltager i. Det startede allerede i aftes i Finansmini­steriet.

for DF’s formand. Kristian Thulesen Dahl skal nemlig klare tre ting på én gang:

Levere nogle balancered­e forligsaft­aler, som både regeringen og DF kan forsvare. Tulle skal bevise, at han virkelig har den indflydels­e, han bryster sig af. Han skal fastholde det taette samarbejde med S uden at blive trykket flad.

Han skal praestere en staerk velfaerdsd­agsorden før kommunalva­lget i november.

Og som sidegevins­t vil Thulesen Dahl med stor fornøjelse gøre alt, hvad han kan for at sende LA i gulvet. Atter en gang.

Det bliver et underholde­nde efterår.

Ingen orker regeringen­s tal. De bliver alligevel ikke til noget

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark