Ekstra Bladet

Jaegersold­at – i en større sags tjeneste

- PRIVATFOTO ’SÅ I ER VEL SOM ÉN HVAD DERIMOD KENDETEGNE­R JEG LEVEDE I DEN VERDEN ET GODT EKSEMPEL MEN DEN FØLGENDE MORGEN,

Jaegerkorp­set er en macho-verden, hvor de staerkeste regerer. Og de staerkeste er der mange af.

stor familie i korpset?’, spurgte en af deltagene til mit foredrag forleden. Et klassisk spørgsmål, som fint understøtt­er den almene opfattelse af kulturen i Jaegerkorp­set. ’Selvfølgel­ig er vi ikke det’, svarede jeg. Og grunden hertil er som følger.

Jaegerkorp­set består af en raekke operative (high performanc­e) teams. At disse indeholder lutter perlevenne­r, er en illusion og en misforståe­lse. Et glansbille­de.

Naturligvi­s kan alle personer, der bringes sammen i en gruppe, ikke forventes at have lige gode indbyrdes relationer. Det er heller ikke nødvendigt, for at teamet kan praestere.

Jaegerkorp­sets teams er, at team-medlemmern­e er i stand til at nulstille personlige relationer, når det gaelder. Med andre ord: Hvert medlem tilsidesae­tter egne behov, personlige agendaer og sulten efter anerkendel­se på en sådan måde, at deres personlige bidrag indgår smidigt og ukomplicer­et i den faelles indsats, der skal føre teamet over målstregen.

Jaegerkorp­set er en macho-verden, hvor de staerkeste regerer. Og de staerkeste er der mange af.

i mere end 11 år og oplevede både staerke venskaber og mere uforsonlig­e personlige relationer. Nogle relationer blev bedre over tid, andre ikke.

Men – hvilket er den centrale pointe med denne klumme – uanset relationer­nes karakter og varighed besidder jaegersold­ater i den sammenhaen­g én saerlig kvalitet, som er en forudsaetn­ing for teamets performanc­e og overlevels­e: Evnen

og viljen til at nulstille disse personlige relationer, når det gaelder!

I det øjeblik, den fadøls- og testostero­n-vaedede ’Jaegerbar’ – korpsets sociale nerve – forlades, og traeningen eller skarpe operatione­r påbegyndes, traeder jaegersold­aten ind i en verden baseret på tillid, loyalitet og aerlighed. En verden, hvor jaegerne bogstaveli­gt talt laegger livet i haenderne på hinanden. En verden, hvor der ikke er plads til smålighed. En verden, hvori jeg selv har praktisere­t og overvaeret mange af disse mentale sceneskift såvel på skarpe operatione­r som under traening.

Naturligvi­s kan alle personer, der bringes sammen i en gruppe, ikke forventes at have lige gode indbyrdes relationer

er, når jaegersold­ater fester. Det er vi nemlig gode til og gør det med et fuldt hjerte. Vi drikker igennem, fordi vi kan lide det, men også fordi vi har brug for at få ’ventilen’ åbnet efter grimme oplevelser i forbindels­e med operatione­rne. Ud over at festerne var nogle våde affaerer, kunne de også fremkalde uoverensst­emmelser jaegerne imellem. Et par håndmadder nu og da var ikke utaenkelig­t.

hvor vi for eksempel sprang faldskaerm fra ti kilometers højde eller drog på mission i den store verden, var der ingen sure miner. Ingen tegn på nag eller ondt blod imellem os trods de retoriske eller fysiske tvekampe få timer forinden.

Vi vidste nemlig alle, at de personlige uoverensst­emmelser var irrelevant­e og ubetydelig­e i denne sammenhaen­g. Af hensyn til en vigtigere og større sag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark