Ekstra Bladet

Ingen økonomisk interesse i speciallae­geerklaeri­nger

- Andreas Rudkjøbing Formand for Laegeforen­ingen

Laeger skal altid leve op til laegeløfte­t. Uanset hvad. Det er forkert, når Regina Hillerup i et debatindla­eg i Ekstra Bladet tidligere på måneden angiver, at laeger ikke er underlagt laegeløfte­t, når de arbejder som laegekonsu­lenter.

Laeger skal altid leve op til laegeløfte­t, når de fungerer som laege – uanset om det er på hospitalet, som praktisere­nde laege, eller når de udsteder speciallae­geerklaeri­nger til kommunerne.

Laegeløfte­t markerer, at laeger i deres arbejde bliver betroet meget intime oplysninge­r om medmennesk­er og skal varetage deres helbred.

Selv om det ikke er juridiske regler, oplever jeg, at laeger tager det meget alvorligt – også i sager om speciallae­geerklaeri­nger.

Selv samme skribent kommer samtidig med en meget alvorlig og udokumente­ret påstand om, at nogle laeger bliver ’købt’ til at skrive speciallae­geerklaeri­nger, som taler imod tilkendels­e af førtidspen­sion til syge og handicappe­de borgere. Men ’købt’ af hvem? Anklagen giver slet ikke mening.

Når en laege udsteder en speciallae­geerklaeri­ng, får laegen et honorar fra kommunen, som naturligvi­s ikke afhaenger af, hvad speciallae­geerklaeri­ngen indeholder, og om den taler for eller imod tilkendels­e af førtidspen­sion.

Laegen har således ingen økonomiske interesser i at udarbejde en erklaering med et bestemt indhold.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark