Ekstra Bladet

DANSK STORTALENT SNUSTE TIL FORMEL 1

STJERNESTA­TUS HOS RENAULT: Renault-talentet Christian Lundgaard besøgte for første gang sit team til et grandprix. Efter sit overbevise­nde F4-mesterskab er naeste opgave Formel Renault 2.0

-

SPA (Ekstra Bladet): ’Han er her. Vores stjerne er ankommet.’

Renaults talentchef, Mia Sharizman, er venlighede­n selv. Han holder paraplyen for Christian Lundgaard, da den 16-årige dansker for første gang i sit liv traeder ind i den Formel 1-paddock, som han drømmer om en dag bliver hans arbejdspla­ds.

Og chefen for talentprog­rammet introducer­er den nykårede Formel 4-mester med de fornemme ord, da han åbner døren ind til Renaults hovedkvart­er under sidste weekends grandprix i Belgien.

Christian Lundgaard har da også gjort alt, hvad Renault kraever. Han tog skridtet fra karting til formel-biler med bravur og vandt stort set alt, hvad han rørte ved.

Ud over det russisk-nordeuropa­eiske F4-mesterskab blev det også til et hattrick med tre sejre ud af tre mulige i den spanske F4-series første løbsweeken­d.

Moden og velovervej­et

Denne saeson har den talentfuld­e søn af rallyeurop­amesteren Henrik Lundgaard taget første spaede skridt mod at blive Formel 1-kører. Ambitionen lurer i horisonten, men han prøver at fokusere på vejen dertil i stedet for at dagdrømme om at blive den naeste Kevin Magnussen.

Jeg har aldrig vaeret til et Formel 1-løb før Nu bliver det noget mere seriøst

– Når jeg er derhjemme, taenker jeg ikke så meget over det, og når jeg er på banen, koncentrer­er jeg mig om, hvad jeg skal. Jeg har aldrig vaeret til et Formel 1-løb før, og når man så kigger rundt ... Der er egentlig ret stille, men der er eddermame mange mennesker her på samme tid og så alle de store motorhomes. Det ser man altså ikke lige til sådan et Formel 4-løb. Der står alle kørere i samme telt, siger Christian Lundgaard til Ekstra Bladet.

Ellers virker danskeren både uimponeret og ligetil. Han er mere moden og velovervej­et end de fleste 16-årige og tackler al postyret fornemt, da han hilser på sin berømte landsmand i paddocken.

Øger støtten

Renault tog en chance ved at tilknytte en kører direkte fra gokart. Normalt plukker de først talenter fra de første formel-kategorier.

Mesterskab­et og måden, det kom i hus på, har allerede sikret lidt mere ro om de kommende år. Christian Lundgaard skal i 2018 køre Formel Renault 2.0 Eurocup. Her øger Renault sin økonomiske støtte til danskeren, ligesom han får laengere snor, hvis der kommer et dyk i resultater.

F4-mesterskab­et mangler en enkelt afdeling 20.-22. oktober i Holland. Herefter venter der omfattende test i Formel Renault 2.0-racere.

– Planen var at få det afgjort så hurtigt som muligt, så jeg kan komme i gang med naeste år, fortaeller Christian Lundgaard.

– Målet er at blive en af seniorkøre­rne, selv om det er mit første år. Jeg skal ikke saette for høje forventnin­ger. Ingen grund til at komme ud og så blive skuffet, siger danskeren, som skal op mod kørere med erfaring i kategorien.

– Men man skal vinde hver serie så hurtigt som muligt for at komme videre og nå sit mål.

I SMP F4-serien var alle biler ens, så alt var op til køreren. I naeste års kategori bliver de mere komplicere­de.

– Nu bliver det noget mere seriøst, der kommer radio, vi skal til at arbejde med setup, så jeg skal vaenne mig til en masse nye ting. Jeg skal også give feedback, og det bliver nok den største udfordring, for nu har jeg haft et år, hvor jeg ingen feedback kunne give.

Klar til simulator

Drømmen er Formel 1 og en karriere som profession­el racerkører. Ud over race, tests, fysisk traening og typisk et-to besøg hos Renault i Enstone om måneden er skole fortsat en del af hverdagen.

– Jeg er inde som bilmekanik­er på Syddansk Erhvervssk­ole i Vejle. Det er egentlig bare for at have noget at lave. Og mekaniker kommer jeg til at bruge på et eller andet tidspunkt. Vi har jo også et lille vaerksted derhjemme.

– Der har vaeret skole i tre uger, og jeg har vist kun vaeret der syv dage. Det gaelder om at vaere der så meget som muligt, når jeg endelig er hjemme.

På sine besøg i Enstone har Christian Lundgaard

stadig sin første tur i teamets Formel 1-simulator til gode. Han glaeder sig til at blive sluppet løs i den, og der bliver allerede smugtraene­t derhjemme.

– På min skole har to laerere bygget en simulator ud fra en Xbox med rat og pedaler. De mener godt nok, at jeg ikke må bruge den mere. Jeg spillede på den forleden, og der satte jeg rekorden, siger Renaults nye danske stjerne med et smil.

 ??  ?? Fremtidens racerkører
Christian Lundgaard fik også hilst på sin berømte landsmand, da han blev vist rundt i Formel 1-paddocken på Spa.
Fremtidens racerkører Christian Lundgaard fik også hilst på sin berømte landsmand, da han blev vist rundt i Formel 1-paddocken på Spa.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark