Ekstra Bladet

PISKERISET VIL VAERE PRAESIDENT

En af Danmarks mest vindende atleter er med i kapløbet om praesident­posten i Den Paralympis­ke Komité – en af de første opgaver kan blive et voldsomt dopingopgø­r med Putin og IOC’s praesident, Thomas Bach

- JAN JENSEN jaje@eb.dk

Nok er han lille af statur, men i vandet var han en gigant, og nu raekker han efter det øverste trin.

John Petersson var i en klasse for sig selv som svømmer. Han blev verden over kendt som ’Piskeriset’ og er blandt de mest vindende danskere i internatio­nal idraet. Det bruger han nu som afsaet i en valgkamp, der skal gøre ham til praesident i Den Internatio­nale Paralympis­ke Komité, IPC.

Langsigtet drøm

Valget finder sted i Abu Dhabi 8. september. Petersson fra Jyllinge er oppe mod tre konkurrent­er, og vinder han, bliver han en af de højst rangerede danske idraetsled­ere nogen sinde.

For Petersson er der tale om en langsigtet drøm. Han meddelte allerede i 2008, at han på et tidspunkt ville stile efter at blive praesident i IPC, og nu er muligheden der, fordi den nuvaerende praesident, Philip Craven, går af.

– Jeg gør det her, fordi jeg kan gøre en forskel, og fordi jeg har de rette kvaliteter på grund af min erfaring, mine lederevner, min baggrund som paralympis­k atlet og som deltager i fem paralympis­ke lege.

– Hvordan kan du gøre en forskel i forhold til Philip Craven?

– I hans periode er den paralympis­ke bevaegelse blevet udbredt kolossalt, og det vil jeg selv følgelig gerne videreføre. Men vi skal mere end bare at vaere en sportsorga­nisation.

– Hvad skal I mere?

– Vi skal ud til mange flere nationer med en vision om, at handicappe­de gennem sport bliver socialt integreret. Det at lave PL og andre sportsakti­viteter er en ting. Men at skabe opmaerksom­hed i alle lande, at få deres regeringer til at respektere de paralympis­ke atleter på lige fod med andre atleter er en stor opgave.

– Du satser alt på det her. Du har endda opgivet dit eget revisor-selskab?

– Hvis jeg bliver valgt, får jeg omkring 200 rejsedage om året. Da jeg fandt ud af, at jeg ville gå efter det her, sagde jeg til mine partnere, at jeg gerne ville saelge min andel. Jeg vil stå nede i Abu Dhabi og praesenter­e mig som den, der vil gøre alt, hvad jeg kan, for IPC.

– Kan man leve af at vaere praesident i IPC?

– Det kan man godt. Lønnen svarer til en direktørlø­n, og så får du desuden daekket dine omkostning­er.

– Hvordan er valgkampen forløbet?

– Jeg har haft samtaler med rigtig mange nationer for at høre, hvor deres udfordring­er er. Der er stor forskel på at vaere en lille afrikansk nation og til at vaere England eller Canada.

– Hvordan har de modtaget dig?

– Jeg har ikke mødt nogen som hverken direkte eller indirekte har sagt, at de ikke støtter mig. Jeg har vaeret til den afsluttend­e generalfor­samling i Den europaeisk­e paralympis­ke komité, EPC, hvor jeg gik af som praesident. Jeg fik en fantastisk afsked. Jeg håber, man kan stole på det, de har sagt, når de trykker på knappen.

Konkurrent­erne

I dag er der omkring 180 nationale paralympis­ke komitéer. Hvert land har en stemme i Abu Dhabi, hvor Petersson er oppe imod Andrew Parsons fra Brasilien, Patrick Jarvis fra Canada og Zhang Haidi fra Kina.

– Hvordan vurderer du dine muligheder i forhold til dine konkurrent­er?

– Det at jeg selv har vaeret aktiv bør vaere en fordel i forhold til min største konkurrent, Andrew fra Brasilien, som i dag er vicepraesi­dent i IPC. Han er ikke handicappe­t, og han er ikke atlet.

– Der er altså ingen graenser for, hvem der kan stille op?

– Nej. Du skal heller ikke vaelges, bare fordi du er handicappe­t og har vaeret atlet. Men hvis du har alle de andre erfaringer og vaerktøjer, også når det gaelder lederskab, så har jeg en synlig forskel i forhold til ham. Der er stadig mange, som husker piskeriset. Det vaegter, at jeg har et synligt handicap, og det bruger vi i valgkampen.

– Er de to andre kandidater handicappe­de?

– Zhang Haidi er kørestolsb­ruger. Jeg mødte hende første gang i maj i Barcelona. Kina er et stort land og diplomatie­t arbejder for hende, så man skal ikke udelukke, at hun har en chance.

– Patrick fra Canada har siddet i bestyrelse­n i tre perioder og skal derfor stoppe. Den eneste måde han kan fortsaette i IPC er ved at blive valgt som praesident. Han mangler det halve af den ene arm og har en gang vaeret med ved PL i atletik.

– Hvor meget politik har der vaeret i den her valgkamp?

– Det har vaeret begraenset. Valgkampen har kørt på de manifester, vi hver isaer har lavet. Hvad er det, vi vil, hvis vi bliver valgt? For vores del har vi satset meget på mennesket bag, for på den måde at vise forskellen til de øvrige, siger John Petersson.

Jeg gør det her, fordi jeg kan gøre en forskel, og fordi jeg har de rette kvaliteter på grund af min erfaring Det vaegter, at jeg har et synligt handicap, og det bruger vi i valgkampen Vi skal mere end bare at vaere en sportsorga­nisation

 ??  ?? – Jeg var med til at beslutte, at Rusland skulle udelukkes fra PL i Rio. Jeg har også vaeret med til at nedsaette
– Jeg var med til at beslutte, at Rusland skulle udelukkes fra PL i Rio. Jeg har også vaeret med til at nedsaette
 ?? FOTO: /RITZAU/BENJAMIN KÜRSTEIN ?? Går efter guldet
Piskeriset Petersson fra Jyllinge er oppe mod tre konkurrent­er for at blive praesident i Den Internatio­nale Paralympis­ke Komité, IPC. Vinder han, bliver han en af de højst rangerede danske idraetsled­ere nogen sinde.
FOTO: /RITZAU/BENJAMIN KÜRSTEIN Går efter guldet Piskeriset Petersson fra Jyllinge er oppe mod tre konkurrent­er for at blive praesident i Den Internatio­nale Paralympis­ke Komité, IPC. Vinder han, bliver han en af de højst rangerede danske idraetsled­ere nogen sinde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark