Ekstra Bladet

Kan ende i slagsmål om den russiske dopingskan­dale

-

Afsløringe­rne af det statsstøtt­ede russiske dopingprog­ram har skabt splittelse i den olympiske verden.

Ved Vinter-OL og VinterPL i Sochi i 2014 svindlede russerne med hjaelp fra agenter fra FSB med dopingprøv­erne. Siden er det blevet afsløret, at mere end 1000 russiske topatleter fordelt på mange idraetsgre­ne har deltaget i programmet.

Det fik konsekvens­er ved OL i Rio i 2016. De russiske atletikfol­k blev udelukket fra OL, og samtlige russere blev udelukket fra PL. Men IOC valgte en anden vej og lod Rusland stille op i en raekke idraetsgre­ne.

Turbulens

Det skabte en del turbulens mellem IOC-praesident Thomas Bach og hans kollega i IPC, Philip Craven.

John Petersson, som nu går efter at overtage Cravens stol, kan komme i en situation, hvor han også kommer på kollisions­kurs med Thomas Bach.

Om kort tid skal IOC og IPC igen forholde sig til Ruslands-problemati­kken. Skal Rusland, efter de massive dopingskan­daler i Sochi, have lov til at stille op ved VinterOL Petersson var indtil for nylig praesident Den for Europaeisk­e Paralympis­ke Komité. Petersson, som født er med misdannels­er arme på og ben,valgte en tidlig i alder at svømmer. blive Han har deltaget i: og Vinter-PL i Pyeongchan­g naeste år?

– Det har jeg en klar holdning til, siger John Petersson.

– Jeg var med til at beslutte, at Rusland skulle udelukkes fra PL i Rio. Jeg har også vaeret med til at nedsaette en task force, som har opstillet forskellig­e kriterier, russerne skal opfylde.

– De kommer ikke til legene i Pyeongchan­g, hvis de ikke opfylder stort set alle vores krav. Beslutning­en skal tages i starten af oktober.

– IOC har gang i to undersøgel­ser om samme emne. Laener I jer op ad dem?

– IOC og IPC skal samarbejde om den her slags sager. Det bliver vi nødt til.

– Rusland er en stor idraetsnat­ion, men de skal forholde sig til dopingprob­lemet.

– Og jeg går altså ikke ud og siger, at selvfølgel­ig skal russerne med til Pyeongchan­g, selv om det ville betyde, at jeg ville få stemmer fra Rusland og Østeuropa. Den slags spil deltager jeg ikke i.

– I dit valgmanife­st siger du, at et af dine mål er at få genskabt

Bliver forholdet til IOC. det ikke svaert? Paralympis­ke Lege 5 (1984-2000): guld, 2 6 sølv og 7 bronze, 6 verdensrek­order

3 (1986-1998): VM guld, 3 sølv, 2 bronze, 4 verdensrek­order

2 (1995-1999): EM 2 guld, sølv, 1 bronze 6

Ved legene 1988 i døbte en journalist ham ’Piskeriset’.

Petersson statsautor­iseret er revisor og arbejdedei 20 store huse år for som og Ernst KPMG & Young.

tre siden etablereFo­r år dehan sit eget firma med seks medarbejde­re. dag har det 40 ansatte. I John Petersson har nu solgt sin ejerandel at for hellige sig arbejdet IPC. i forhold til Rio, som vi står ved. Nu skal IOC og IPC traeffe en lignende afgørelse i forhold til Pyeongchan­g. Vi skal snakke sammen for at finde ud af, hvor vi står hver isaer.

– Det forlyder, at der er folk i IOC, som vil nøjes med at give russerne en bøde. Er det en vej at gå?

– Nej. Hvis vi gjorde det og hvad så? Så sker det samme igen, frygter jeg. En bøde er ikke svaret.

– Det plejer at vaere en naturlig ting, at praesident­en for IPC også bliver medlem af IOC. Det er du vel indforståe­t med?

– Det er jeg. Det vil vaere flot af en lille nation som Danmark at have tre medlemmer i IOC.

– Måske kan du ikke regne med det. FIFA’s praesident og IAAF’s praesident er ikke blevet medlemmer af IOC. Det plejer også at vaere en selvfølge.

– Lige nu tager jeg det heller ikke som en selvfølge, men så må jeg i givet fald gøre mig fortjent til at blive optaget, siger John Petersson, som gerne vil danne en dansk trio med kronprins Frederik og Poul-Erik Høyer i IOC.

 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN John Petersson 47 er år og gift med Birgitte Korbo Petersson. Sammen har de to børn.
Sønnen, Mads Korbo Petersson, 20 gør sig år, fodbold. Har boet i Horsens han i flere år, hvor har spillet U17 og U19. på Begynder nu RUC. på
Datte ?? en task force, som har opstillet forskellig­e kriterier, russerne skal opfylde, fortaeller John Petersson.
FOTO: JAKOB JØRGENSEN John Petersson 47 er år og gift med Birgitte Korbo Petersson. Sammen har de to børn. Sønnen, Mads Korbo Petersson, 20 gør sig år, fodbold. Har boet i Horsens han i flere år, hvor har spillet U17 og U19. på Begynder nu RUC. på Datte en task force, som har opstillet forskellig­e kriterier, russerne skal opfylde, fortaeller John Petersson.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark