Ekstra Bladet

LØKKES STORE BEDRAG

SKATTEREFO­RM: Påstår, at kassedamen er den store vinder, men beregning modbeviser statsminis­teren – Socialdemo­kratiet beskylder ham for vaelgerbed­rag

- JONAS SAHL THOMAS RIBER-SELLEBJERG sahl@eb.dk; trs@eb.dk

Kassedamen står ved båndet i Netto 38 timer om ugen til lyden af konstant bip-lyde fra stregkode-scanneren.

En ufaglaert HK’er må nøjes med 4900 kroner mere til sig selv, mens millionaer­en scorer 28.000 kroner, hvis Løkke-regeringen kommer igennem med sit forslag til en skatterefo­rm.

Tjener en direktør otte millioner kroner, lyder gevinsten på naesten en kvart million kroner.

Det var ellers kassedamen, som skulle vaere den store vinder, lød det fra statsminis­ter Lars Løkke tirsdag.

Pustet op

Men den fremstilli­ng bygger altså på kreativ talgymnast­ik.

Det viser en beregning af udspillets samlede konsekvens­er, Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE) har lavet for Ekstra Bladet.

– Den måde, regeringen har praesenter­et deres udspil på, betyder, at HK’erens gevinst bliver pustet op, fastslår analyseche­f Jonas Schytz Juul.

Også hvis man ser på skattelett­elsen i procent, vinder direktøren i modsaetnin­g til Løkkes postulat.

Ifølge AE får HK’eren tre procent større udbetaling efter skat. Direktøren med en årsløn på godt én million kroner kan nyde godt fem procent større bundlinje på lønsedlen. Gevinsten i procent stiger sågar i takt med de udbetalte millioner.

En fed løgn

Analysen medtager alle udspillets elementer.

Herunder de nye gunstige pensions-opsparings­regler, fjernelse af skatten på fri telefon og fjernelsen af loftet over beskaeftig­elsesfradr­aget.

De foreslåede lavere bilafgifte­r er udeladt.

Det er isaer forslaget om at fjerne loftet over beskaeftig­elsesfradr­aget, der kommer de velhavende til gavn.

– Det er de facto en topskattel­ettelse, man giver. De lavere indkomster får så det nye jobfradrag. Det får direktøren ikke. Til gengaeld får direktøren en rigtig stor gevinst af fjernelsen af loftet over beskaeftig­elsesfradr­aget, forklarer Jonas Schytz Juul.

Socialdemo­kratiets skatteordf­ører, Jesper Petersen, beskylder på baggrund af de nye tal statsminis­teren for regulaert vaelgerbed­rag.

– Lars Løkke sagde igen og igen op til sidste folketings­valg, at hans skattepoli­tik handlede om de lavtlønned­e. Nu kan alle se, at det var en fed løgn.

– Det var rent spin, der lød godt i en valgkamp, men ikke er det, hans regeringen gør. I stedet er det de mest velstilled­e danskere, der løber med gevinsten, herunder Lars Løkke selv.

– Løkke prøver at bilde folk ind, at det er kassedamen, der er den store vinder. Men han får altså selv godt 40.000 kroner eller syv til otte gange så meget, som kassedamen vil få, bulder Jesper Petersen.

Maerkvaerd­ig regnemetod­e

AE understreg­er, at deres beregning bygger på Skattemini­steriets familietyp­er samt regeringen­s egne tal.

Analysen arbejder i modsaetnin­g til regeringen med resultatet af skattelett­elserne, som de ville stå at laese på vores lønseddel.

Regeringen har opgjort effekterne i det såkaldte rådighedsb­eløb, hvor en gennemsnit­lig udgift til bolig medregnes.

Men det er en maerkvaerd­ig fremgangsm­åde, mener AE, fordi folks boligudgif­ter varierer enormt.

– Effekten af en skattelett­else, den ser man altså på sin lønseddel, fastslår analyseche­fen.

Lars Løkke sagde igen og igen op til sidste folketings­valg, at hans skattepoli­tik handlede om de lavtlønned­e. Nu kan alle se, at det var en fed løgn

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark