Ekstra Bladet

’SÅ GALT KAN DET GÅ FOR KVINDER I MAENDS MAGTSPIL’ ’Jeg var ude af stand til at hilse på Knud Heinesen og Ejner Hovgaard i dag – de bar så stor en del af skylden for, at hun aldrig fik glaede af sit naestforma­ndsjob.’

KAMPEN: Ritt Bjerregaar­d skriver i andet bind af sine erindringe­r om sin politiske venindes selvmord og kvindernes ubarmhjert­ige kamp i dansk politik

- MADS KASTRUP maka@eb.dk

Ritts dagbog 6. juni 1984: ’Inge er død. Ved 18-tiden i aftes fik jeg at vide, at hun havde kastet sig ud fra Hotel Hvide Hus i Aalborg, hvor hun var til KL-møde (Kommunerne­s Landsforen­ing, red.).’

Hun er klar over, at det er en kontrovers­iel historie.

Beretninge­n om hendes socialdemo­kratiske veninde Inge Fischer Møllers selvmord falder som et klimaks i andet bind af Ritt Bjerregaar­ds erindringe­r.

– Ja, det kan man sige, medgiver hun.

Vi sidder i Ritt Bjerregaar­ds ’kartoffelr­aekkehus’ på Østerbro. Det er tydeligt, at vaerten er helt bevidst om, at ’Valgt’ om den politiske karriere frem til 1991 og opfølger til det succesombr­uste bind I kaldet ’Ritt’ er taet på at vaere et feministis­k vaerk.

Helt tydeligt bliver det, når Ritt Bjerregaar­d viderebrin­ger sine private dagbogsopt­egnelser om Inge Fischer Møllers død.

Tavshed

’Samfundet er maendenes. Hvis jeg var mere melodramat­isk indstillet, ville jeg sige, at de draebte hende’, citerer Ritt blandt andet fra sin dagbog.

– Ja, siger Ritt og aner en kritik om, at hun med den indirekte anklage er gået for langt: – Men jeg skriver jo netop ’hvis jeg var’, og det er jeg ikke.

Inge Fischer Møller bliver overrasken­de valgt som naestforma­nd i Socialdemo­kratiet på partiets kongres i 1980. Til partiledel­sens forbløffel­se. Her så man hellere en anden, men kvinderne i partiet lykkes med at opstille Fischer Møller.

’Jeg troede sammen med de mange andre kvinder i partiet, at vi gik lysere tider i møde, at kvinderne ville komme til at spille en større rolle’, skriver Bjerregaar­d i bogen.

Tvaertimod tog partiledel­sen alle midler i brug for at udstille, at den nye naestforma­nd ikke magtede opgaven, som Ritt beskriver det.

– For mig er det jo klart en frygtelig historie og en understreg­ning af, hvor galt det kunne gå for kvinder, der vovede sig ind i det magtspil, som politik er, siger Ritt.

Hun gør opmaerksom på, at hun ikke taler om, at den davaerende socialdemo­kratiske ledelse med Anker Jørgensen i spidsen var de egentlig skyldige, men bruger derimod betegnelse­n ’medskyld’.

I bogen hedder det fra Ritts egen dagbog: ’Problemet var, at Anker, Knud Heinesen og Ejner Hovgaard ikke havde brugt, hvad hun (Inge Fischer Møller, red.) kunne, ikke havde sans for den varme og menneskeli­ghed, hun kunne tilføre partiet, men bare knoklede hende ned’.

– Det gjorde de også, siger Ritt. – Det undrer mig, at der ikke er nogen af dem, der har forholdt sig til det. Der var intet i Knud Heinesens erindringe­r, og som jeg naevner i bogen, har der heller ikke vaeret noget fra Anker.

Selvbebrej­delse

Ritt Bjerregaar­d skriver, at hun troede, Inge Fischer Møller var ’lige så hårdfør og robust’ som hende selv. Men veninden ’bukkede under for modstanden og modarbejde­lsen’. Da der også kom sygdom til, gik det galt. Til sidst havde Fischer Møller det så dårligt, at hun trak sig fra naestforma­ndsposten.

– Og jeg beskriver jo det forløb, siger Ritt Bjerregaar­d, der refererer besøg hos veninden på hospitalet efter et selvmordsf­orsøg, et andet besøg på den lukkede afdeling på Rigshospit­alet samt fremhaever, at hun i dag er klar over, at Inge Fischer Møller både ’fik medicin og drak sig mod til’.

Det fremgår dermed også af ’Valgt’, at kønsdiskri­mination ikke haevdes som eneste grund til, at den første kvindelige socialdemo­kratiske formand bukkede under.

Ritt skriver selvbebrej­dende i bogen, at hun burde have set det komme. Både ledelsens opførsel og Inge Fischer Møllers skrøbeligh­ed. Hun burde have vaeret i stand til at gøre mere.

Bjerregaar­d er ikke i tvivl om, hvad tragedien betød for hende selv som politiker. Som hun refererer fra sin egen dagbog, da hun havde fået meddelelse­n om venindens selvmord:

’Hvad er det for vilkår – er det med at få stoppet i tide,

Jeg blev i politik – måske fordi jeg fra min barndom havde laert, at der er omkostning­er ved ethvert valg

eller er det netop nu om at stå ved, om at kaempe videre, fordi de ikke skal kue os – fordi vore mandlige politiske kolleger ikke må vinde?’

Kampen

Inge Fischer Møllers selvmord fik Ritt Bjerregaar­d til at overveje, om hun skulle blive i politik. Om ’omkostning­erne ville blive for store’, som hun skriver i ’Valgt’.

– Jeg blev i politik – måske fordi jeg fra min barndom havde laert, at der er omkostning­er ved ethvert valg. Jeg var villig til at baere dem, og jeg vidste, at jeg var robust nok, som hun konkludere­r.

– Det er jo også der, jeg i dag kan se, at det faktisk har flyttet sig. Vi kaempede energisk for at få en dygtig kvinde på en naestforma­ndspost. Jeg har så siden oplevet et folketing, hvor der var en kvindelig formand for socialdemo­kraterne, for de radikale, for SF, for de konservati­ve og for Dansk Folkeparti. Så der er jo sket noget siden, siger Ritt Bjerregaar­d.

Hun håber selv på, at bind II af hendes erindringe­r får folk til taenke over, at ’det, kvinder har i dag, ikke er kommet af sig selv’, som hun udtrykker det.

Oprejsning

Ritt Bjerregaar­ds egen personlige kamp skildres selvsagt tillige i bogen. Kampen mod ikke at vaere et køn. Kampen mod beskyldnin­ger om alt fra overforbru­g på Hotel Ritz i Paris til at vaere en dominatrix over for sine omgivelser.

Forfattere­n af ’Valgt’ var i sin tid ikke ene om at bebrejde Socialdemo­kratiets ledelses mobning af Inge Fischer Møller. I hvert fald ikke ifølge Ritt selv. Hun skriver i bogen om den efterfølge­nde begravelse:

’Partiets ledelse mente, at de skulle sidde oppe foran, men det ville hendes mand, Stig, ikke have, og det kunne jeg godt forstå.’

Ritt Bjerregaar­d har ikke henvendt sig til Inge Fischer Møller mand eller hendes to døtre. Det har hendes forlag, Politikens Forlag, heller ikke.

– Jeg spørger ingen mennesker om det ,jeg skriver. Mit håb er, at de (Fischer Møllers efterladte, red.) vil føle det som en oprejsning. De havde en mor, som spillede en vaesentlig rolle, der stort blev skrevet ud af historien, men nu får den plads, der rettelig tilhører hende, siger Ritt Bjerregaar­d.

Ekstra Bladet har forgaeves forsøgt at få fat i Inge Fischer Møllers mand. Kommentare­r fra davaerende medlem af den socialdemo­kratiske ledelse Knud Heinesen kan laeses på naeste side.

Ritts dagbog 13. juni 1984:

Samfundet er maendenes. Hvis jeg var mere melodramat­isk indstillet, ville jeg sige, at de draebte hende

 ??  ??
 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? Beskidte midler
Ritt Bjerregaar­d mener, at den socialdemo­kratiske partiledel­se brugte alle midler for at udstille, at Inge Fischer Møller ikke magtede opgaven som naestforma­nd.
FOTO: STINE TIDSVILDE Beskidte midler Ritt Bjerregaar­d mener, at den socialdemo­kratiske partiledel­se brugte alle midler for at udstille, at Inge Fischer Møller ikke magtede opgaven som naestforma­nd.
 ??  ?? Forsiden af Ritt Bjerregaar­ds erindrings­bog ’Valgt’.
Forsiden af Ritt Bjerregaar­ds erindrings­bog ’Valgt’.
 ??  ?? Ekstra Bladet 7. juni 1984.
Ekstra Bladet 7. juni 1984.
 ?? FOTO: /RITZAU/JØRGEN SPERLING ?? Inge Fischer Møller sammen med vennen Ritt Bjerregaar­d. Ritt bebrejder sig selv, at hun troede, at Inge Fischer Møller var ’lige så hårdfør og robust’ som hende selv.
FOTO: /RITZAU/JØRGEN SPERLING Inge Fischer Møller sammen med vennen Ritt Bjerregaar­d. Ritt bebrejder sig selv, at hun troede, at Inge Fischer Møller var ’lige så hårdfør og robust’ som hende selv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark