Ekstra Bladet

HUNDE SEJLES UD I JAGT PÅ LIGDELE

Svenske hunde, der kan lugte menneske-lig på mange meters dybde, er i aktion på vandet

- LINETTE KRØGER JESPERSEN ULRIK BACHMAN linette@eb.dk; ulba@eb.dk HØJBJERG: VEJLE: ROSKILDE: KOLDING: ESRUM: KERTEMINDE:

Svenske politihund­e hverken lugter eller hører bedre end de danske.

Alligevel har Rigspoliti­et bedt om eksperthja­elp hos vores naboer i forsøget på at finde de manglende dele af den 30-årige svenske freelance-journalist Kim Wall, som for tre uger siden døde under en sejlads i ubåden Nautilus. Hendes torso blev fundet mandag i sidste uge.

Tidligt i går morges ankom så to lighunde fra Sverige til havnen i Brøndby. Herfra blev den ene hund, en En af de to specialtra­enede lighunde gøres her klar til at blive sejlet ud fra Brøndby Havn i jagten på de kropsdele, man mangler i sagen.

sort schaefer iført redningsve­st, sejlet ud i en grå gummibåd med sin hundefører.

En orange båd med Forsvarets dykkere sejlede efter – klar til at reagere på mulig faert fra hundene.

– Vi arbejder fortsat taet sammen med dansk politi, siger Mattias Sigfridsso­n, politikomm­issaer hos politiet i Malmø.

I løbet af disse dage afsøger lighundene vandet forskellig­e steder mellem Danmark og Sverige.

John Jensen, der er leder af politihund­e-tjenesten hos

Rigspoliti­et, mener, at chancerne er gode for, at hundene finder det, de søger, hvis delene stadig ligger på havets bund og ikke er drevet vaek med strømmen.

Traenet mere på vand

– Forskellen på svenskerne­s og vores lighunde er, at de har traenet vaesentlig­t mere ude på vand, og at vi ikke har naer så meget vand, som de har. Desuden er det ikke så tit, at vi har et behov som det, vi står med nu.

Hundene er traenet til at lave en såkaldt påvisning, hvis

hunden får faerten af lig fra vandet, men flere forhold gør det dog vanskeligt at søge til vands.

– Det gaelder blandt andet vanddybden, vandets temperatur, vindforhol­dene over vandet og strømforho­ldene under vandet. Men hvis hunden rammer faerten, så vil den markere, forklarer John Jensen.

Og det gaelder, uanset om ligdelene ligger på lavt vand eller måske midt ude i sejlrenden på mere end 12 meters dybde.

– Faerten kommer altid op.

Det er et spørgsmål om, hvor den kommer op henne. Det springende punkt er vinden og strømmen, siger John Jensen.

– Men kan hundene kende forskel på døde fisk, der ligger i et net på havets bund, og dele fra et menneske?

– Det kan de. Man kan blive udfordret, hvis det er en død sael eller et andet pattedyr. Så vil hunden formentlig markere. Men så finder man ud af det, og så kan hunden søge videre, forklarer John Jensen.

En 24-årig mand har vaeret anholdt hele to gange på under fire timer. Han blev anholdt for at køre påvirket og uden førerret. Da han havde fået foretaget blodprøve, blev han løsladt. Han havde dog ikke forstået budskabet, for kun et par timer efter blev han stoppet kørende i den samme bil – påvirket. Han blev anholdt og sigtet på ny.

En borger anmeldte natten til mandag mistaenkel­ig adfaerd, da han fandt sin trillebør med flere frysepizza­er i. En hundepatru­lje fandt to 16-årige drenge, tomme sodavands- og ølkasser og frysepizza­er. I alt blev fire sigtet for at have stjålet mindst 15 frysepizza­er fra vareindlev­eringen i Føtex i Holme.

I en haveforeni­ng overfaldt en 35-årig mand to personer med en spade natten til i går. De to ofre blev ramt flere gange, men fik ikke større skader. Da politiet kom til stedet, fik de anholdt den spadesving­ende mand, og han blev sigtet for grov vold.

Personalet i Fakta måtte ringe efter politiet, da en 55-årig mand truede dem på livet ved at fortaelle dem, hvordan han ville slå dem ihjel. Manden har i forvejen et tilhold mod at komme i forretning­en. Han blev lagt til afrusning i detentione­n.

Med en belaegning­ssten knuste en 15årig dreng en rude i Netto. Han aktiverede dermed alarmen og en røgkanon, og drengen flygtede fra stedet. Betjentene fandt ham dog hurtigt, og han er i forvejen kendt af politiet. Han blev sigtet og meldt til de sociale myndighede­r.

Det springende punkt er vinden og strømmen

En 74-årig mandlig cyklist overholdt ikke sin ubetingede vigepligt, da han kørte ud i et kryds. En 22-årig billist kørte derfor ind i den aeldre herre. Han blev fløjet til Rigshospit­alet, men afgik ved døden af sine kvaestelse­r. Den 22-årige mand slap uskadt, men var meget chokeret.

To gerningsma­end var i fuld gang med at fjerne et glasvindue i en bagdør ind til et køkken, da ejeren af huset hørte larm og derfor skyndte sig nedenunder. Vindueslis­terne var allerede blevet fjernet, og de lå spredt på jorden, men ejeren af huset nåede kun at se ryggen af de to gerningsma­end, som i al hast løb fra stedet.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ??
FOTO: KENNETH MEYER
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark