Ekstra Bladet

Harveys enorme ødelaeggel­ser

- ALBERT SCHMIDT MØLLER asm@eb.dk

Katastrofe­ns ødelaeggel­ser i Texas synes uden ende, og Harvey fortsaette­r med at oversvømme staten

I går regnede det stadig på sjette dag, efter orkanen Harvey ramte USA’s fjerde største by, Houston.

Billeder overalt i nyhederne af gennemblød­te mennesker, der står i vand til halsen. Af enorme motorveje, der nu er blevet til oceaner. Huse og biler – ja alting. Alting står under vand.

30 har mistet livet

Indtil videre har 30 personer mistet livet i en af de vaerste orkaner, der nogensinde har ramt kontinente­t. I Houston forventer de, at mere en 30.000 mennesker vil få brug for husly, og mere end 450.000 mennesker vil registrere sig som katastrofe­ofre, når det hele er ovre.

Myndighede­rne havde af frygt for at danne flaskehals­e på ind- og udfaldsvej­e ikke advaret indbyggern­e på forhånd, og byen blev derfor ikke evakueret.

Det har medført massiv kritik, men byen ledere undskylder sig med, at der under orkanen Rita for 12 år siden omkom 60 personer netop som følge af evakuering­en.

Udgangsfor­bud

I går blev der også indført et udgangsfor­bud om natten for at hjaelpe redningsfo­lkene, der er rykket ud naesten 4000 gange, for at assistere borgere i akut nød.

Orkanen kommer til at gå over i historien, ikke fordi det er den meste dødelige – ikke endnu i hvert fald – men på grund af den enorme maengde regn, den har ført med sig. I går morges blev der for første gang målt 1317 millimeter regn i USA.

Det højeste, vi nogensinde har oplevet i Danmark, var i 1996, hvor der faldt 905 millimeter regn.

Efterhånde­n ser det dog ud til, at texanerne kan ånde lettet op, men det betyder ikke, at Harvey er faerdig med at haerge.

I øjeblikket har den retning mod staten Louisiana, der i 2005 blev ramt af orkanen Katrina, der kraevede mere end 2000 liv og efterlod byen New Orleans totalt i ruiner.

 ?? FOTO: BEULAH JOHNSON/AP ?? Selv de steder, der burde vaere sikre, bliver oversvømme­t. Det er uvist, hvor de allerede evakuerede nu skal hen.
FOTO: BEULAH JOHNSON/AP Selv de steder, der burde vaere sikre, bliver oversvømme­t. Det er uvist, hvor de allerede evakuerede nu skal hen.
 ?? FOTO: MICHAEL CIAGLO/AP ?? Det gaelder om at finde en grimasse, der kan passe. Vandet fra den tropiske storm går til over baeltested­et.
FOTO: MICHAEL CIAGLO/AP Det gaelder om at finde en grimasse, der kan passe. Vandet fra den tropiske storm går til over baeltested­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark