Ekstra Bladet

VILDT VÅDT OG VANVITTIGT

- LAURA A. HELLENSBER­G lah@eb.dk

Her 1. september kan danskerne se tilbage på tre sommermåne­der, der ikke levede op til deres navn. Men det var faktisk ikke så skidt, som det måske føles netop nu. Vi bor simpelthen bare i et land, hvor juli, juli og august ofte er våde og ikke så varme, som vi drømmer om.

Og så husker vi ikke så godt, når vi brokker os over vejret – det var ikke bedre i gamle dage.

– Det er altså kun to år siden, vi havde en koldere sommer end i år, slår klimatolog Mikael Scharling fast. Han har på DMI’s hjemmeside gjort status over den danske sommer, hvor den bliver sat i historisk perspektiv.

Gennemsnit­stemperatu­ren siger dog ikke alt om en sommers kvalitet.

– En sommer med få skyer har typisk kolde naetter og varme dage. En skyet sommer har derimod smålumre naetter og kølige dage. Begge dele kan resultere i samme gennemsnit­stemperatu­r, men de to somre vil opleves vidt forskellig­e, forklarer Mikael Scharling, der også har kigget på nedbøren.

– Sommeren er den 11. vådeste, siden vi begyndte at måle i 1874, oplyser klimatolog­en, der fortaeller, at rekorden er fra 1980, mens sommeren 2011 indtager andenplads­en.

Heller ikke sommerens slatne antal soltimer er på nogen måder en rekord. Den vaerste solsommer oplevede vi for 30 år siden, mens den bedste var for 70 år siden.

1200 døde

Så mens 2017 er på vej i den meteorolog­iske glemmebog i Danmark, så kommer de – desvaerre – til at huske året i Texas eller Sydøstasie­n.

Orkanen Harvey har druknet oplandet omkring millionbye­n Houston og flere end 1200 mennesker er døde som følge af oversvømme­lserne i Nepal, Bangladesh og Indien.

Ifølge CNN er det en historisk maengde regn, de har fået i Sydasien, og Harvey har slået den amerikansk­e rekord for nedbør med 1.317 mm. regn.

Klimaforsk­er hos DMI, Martin Stengel, forklarer til Ekstra Bladet, at omfanget af faenomener­ne skyldes klimaforan­dringer og global opvarmning.

Helt konkret får naturfaeno­menerne mere energi og bliver mere voldsomme, når temperatur­en stiger i vandet.

Temperatur­en stiger

– Hvis vandet bliver varmt nok, får det den tropiske vådsommer og monsunen til at blive endnu kraftigere. I det Indiske Ocean er der en grad varmere end normalt, og den Mexicanske Golf har oplevet en temperatur­stigning på fire grader, siger Stengel og fortaeller, at den Mexicanske Golf er gået fra 27 grader til 31 grader, og det kan føre til kraftigere nedbør.

Klimaforan­dringerne kan også påvirke det danske vejr, men der ikke grund til at frygte hverken orkaner eller monsuner på vores breddegrad­er.

– Det kan ikke ske i Danmark, men vi kan godt få kraftigere nedbør her også, siger forskeren.

Sommeren er den 11. vådeste, siden vi begyndte at måle i 1874

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Over 1200 har mistet livet under oversvømme­lserne i Sydøstasie­n. I den pakistansk­e by Karachi, som billedet fra i går stammer fra, meldes om mindst otte dødsofre på grund af regnen.
FOTO: AP Over 1200 har mistet livet under oversvømme­lserne i Sydøstasie­n. I den pakistansk­e by Karachi, som billedet fra i går stammer fra, meldes om mindst otte dødsofre på grund af regnen.
 ?? FOTO: AP ?? Harveys haergen i amerikansk­e Texas ramte også et plejehjem, hvor beboerne sad i vand til livet.
FOTO: AP Harveys haergen i amerikansk­e Texas ramte også et plejehjem, hvor beboerne sad i vand til livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark